Objavljeno u kategoriji Biznis na 07.04.2014 00:00:00

Zubčević: U BiH ima 1000 žena većinskih vlasnika kompanija

Konferencija u Dubrovniku: Asocijacija "One" postala članica FCEM-a

Asocijacija žena poduzetnica „One“ proteklog vikenda na održanoj konferenciji Međunarodne asocijacije poduzetnica (FCEM) u Dubrovniku postala je njihova članica.

Asocijacija „One“ osnovana je 2012. godine pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije „One“ za bh. novinsku agenciju Patria kazala je da je osnovni cilj asocijacije promocija ženskog poduzetništva, ali i poticaj ženama da pokreću sopstveni biznis.

- Ekonomska situacija je loša. Broj žena na zavodima za zapošljavanje je sve veći. Ponuda je veća nego potražnja, a češće se poslodavci odlučuju za muškarce nego za žene. Jednostavno, poslodavci to posmatraju sa stanovišta da će žena otići na trudničko, plaćanje naknade i zato se prije odlučuju za mušku radnu snagu bez obzira i na kvalitet – kaže Zubčević.

Žene su posvećene svom poslu, ali nemaju vremena za promociju. Statistika pokazuje da je manje onih žena koje se bave proizvodnjom, a više uslužnim djelatnostima. Stoga je predstojeća konferencija u maju „Dani ženskog poduzetništva“ dobra prilika za to.

- Na taj način našim članicama se pruža šansa umrežavanja sa ženama poduzetnicama u cijelom svijetu. Mi ćemo pružati pomoć poduzetnicama našim članicama. Mi hoćemo da pokažemo ženama da je sve moguće. Ja proizvodim prirodnu kozmetiku i uspijevam je izvoziti na tržišta izvan BiH i u Tursku, Katar, u pregovorima smo sa Emiratima – navodi Zubčević za NAP.

Asocijacija „One“ ima 300 članica. Da bi ispunile uvjete Evropske unije i FCEM-a žena mora biti vlasnica 51% kapitala.

- U BiH to nije često slučaj. Žene su ili direktorice porodičnih firmi ili suvlasnici manjeg dijela ispod 51 %. Istraživanje GTF-a (Gender Task Force) iz Hrvatske pokazuje da u BiH ima oko 1000 poduzetnica koje imaju vlasništvo kapitala iznad 51%. Naš cilj je da dođemo do njih, da razgovaramo snjima i vidimo kako im možemo pomoći – kaže Zubčević.

Na konferenciji „Dani ženskog poduzetništva“ predstavit će se žene poduzetnice, razgovarati o Platformi 2020 koja ima za cilj da se žensko poduzetništvo involvira na nivou JI Evrope. To je značajno i zbog sredstava Evropske unije koja će se planirati za žensko poduzetništvo.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android