Članak

Vlast nas ubija strujom, premijerovo rame za plakanje nikome pomoći neće

Razloga za enormna poskupljenja nema.

Piše: Ernad Metaj


Građani BiH su zarobljenici vlasti koju su birali. Ta vlast nije nimalo nježna i sve više podsjeća na zlikovce iz akcionih filmova u kojima je klasika postalo mučenje strujom kao metod koji izaziva najviše boli. Vlast u BiH, u oba entiteta nadvila se nad privrednike, a time i nad sve građane, i varniči im ispred očiju najavljujući bol koja dolazi.

Najavljena su drastična povećanja cijene struje privrednicima. U Federaciji BiH i do 300 posto, u RS-u do 240 posto. Povećanje ne prate racionalna objašnjenja, osim da je cijena struje višestruko poskupila u Evropi. S obzirom da BiH struju proizvodi iz vlastitih prirodnih resursa takvo objašnjenje je čisto mazanje očiju i potcjenjivanje pameti građana. Objektivno povećanje cijena struje opravdano je jedino zahtjevima rudara u F BiH i sindikata Elektroprivrede RS u manjem entitetu za povećanje plaće od 12 odsto.

Za ove tvrdnje opravdanje nalazimo prvenstveno u činjenici da se ERS posljednjih dana ponaša kao na pijaci mijenjajući ponude novih ugovora za snabdijevanje privrednika električnom energijom. Rezultat toga je da je ERS normalno da i dalje nekome struju prodaje po cijeni od 40 eura, a nekome po cijeni od 90 eura. Slično je i u F BiH gdje još niko nije objasnio zašto bi nekome struja bila skuplja 70 odsto, a nekome i 300 posto. 

Evropa je imala problem s padom proizvodnje struja iz vjetroelektrana koje u BiH u ukupnoj proizvodnji učestvuju sa zanemarivih tri posto. Evropi je poskupio plin, a BiH ne proizvodi struju na plin. Evropa je oporezovala zagađivače ugljendioksidom što se u BiH još nije desilo. 

Imajući u vidu ove, ali i činjenicu da BiH izvozi trećinu struje jasno je da Elektroprivrede na evropskim berzama ostvaruju ekstra profit i da nema razloga za drastična povećanja struje potrošačima u BiH. Po toj logici Rusija bi svojim građanima također trebala enormno poskupiti plin koji je postao njeno oružje u oodnosu s EU, ili bi zemlje koje proizvode naftu na domaćem tržištu trebale imati izvozne cijene. Ni jedno ni drugo ne dešava se u praksi.

Zato građani u RS-u imaju rame za plakanje. Nudi im ga premijer koji drugih rješenja nema. U F BiH se vlada mjesecima pravi luda i vodi beskorisne razgovore sa privrednicima koji najavljuju otpuštanja. Priča je prebačena u Parlament čime je izvršna vlast dokazala da je građani ne interesuju. Zahtjev za izmjene Zakona o električnoj energiji krenuo je od Elektroprivrede BiH koja je u ovom trenutku, čini se, najsvjesnija teške pozicije i građana, ali i sopstvene.  

#BiH