Članak

Potparić: Pravni sistem mora biti oštriji i onda nećemo imati sudija optuženih za mito

-Pravni sistem BiH je nametnut, i to je takozvani anglosaksonski pravni sistem. On ne odgovara našoj zemlji, treba mijenjati ovaj koncept – kaže Potparić

Sva ova afera oko sutkinje Suda BiH Azre Miletić ne treba mnogo da iznenađuje. Znate, prijašnji sistem bio je mnogo oštriji od današnjeg, pa ste opet imali sudije koji su optuživani za mito – kaže za novinsku agenciju Patria Milorad Potparić, penzionisani sudija Vrhovnog suda FBiH, prijeratni i ratni sudija Višeg suda u Sarajevu.

Veći problem od hapšenja sutkinje Miletić za Potparića su nedorečeni zakoni u BiH, koji opterećuju cijeli pravni sistem BiH.

O tome se ne govori otvoreno, ali je više nego jasno da ne daje svjetlu budućnost današnjem pravnom sistemu BiH, ukoliko se nešto hitno ne promijeni.

-Pravni sistem BiH je nametnut, i to je takozvani anglosaksonski pravni sistem. On ne odgovara našoj zemlji, treba mijenjati ovaj koncept – kaže Potparić.

On je bh. javnosti postao poznat nakon što je obznanjeno da je 80-ih godina osudio na osam godina zatvora današnjeg haškog optuženika za ratne zločine u BiH Vojislava Šešelja.

Šešelj je bio opozicija tadašnjem komunističkom režimu. Tada je (1984.) uhapšen i osuđen na osam godina zatvora.

- Pa i sudije su ljudi – kaže Potparić za Patriu.

Vrijeme danas najčešće provodi na imanju u Rakovici.

- Negdje 70-ih godina jedan sarajevski sudija Hazim donio je smrtnu presudu za dvoje ljudi, a poslije je optuživan za mito. To je bilo skandalozno. Imali ste generalnog sekretara sarajevskog suda koji je zbog mita osuđen na pet godina zatvora.

Tako, mislim da oko slučaja sutkinje Miletić ne treba dizati veliki prašinu. Jasno je, naravno, da treba učiniti sve kako bi se ovakvi slučajevi sveli na minimum. Ali, istovremeno se treba posvetiti i drugim stvarima. Studenti koji završavaju pravne fakultete nemaju adekvatne pripravničke ispite, i ne izrastaju u valjane sudije i pravnike. To se mora promijeniti – upozorava Potparić.

#Intervju