Članak

HDZ i SNSD uvlače SDA i SDP u rušenje vlasti u Livnu

Očekuje se blokada budžeta.

Piše: Ernad Metaj


HDZ BiH u Kantonu 10 (Livno) pokušava da se vrati na vlast preko SNSD -a, SDA i SDP -a. U planu je da se ovlada Klubom srpskog naroda u kantonalnoj skupštini, te da se u koaliciju preko gradskog vijeća uvuku SDA i SDP koji su trenutno dio kantonalne vlasti.

Posljednjih dana svoje kontakte intenzivirali su Goran Bročeta iz SNSD -a i Drago Puzigaća koji je napustio ovu stranku. Povratkom Puzigaće u staro jato SNSD bi imao većinu u srpskom klubu. Prema saznanjima Patrije ta većina bi trebala da blokira usvajanje kantonalnog budžeta. SNSD bi za ljubav HDZ-u trebao zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o kojem u Ustavnom sudu F BIH nema ko odlučivati jer HDZ blokira imenovanje sudaca.

Predsjedavajuća skupštine Livanjskog kantona Dragana Damjanović koja je također napustila SNSD i postala nezavisna zastupnica kaže da Klub Srba još nije zakazan i da nema saznanja o eventualnim promjenama. Jedino za sebe može tvrditi da će i dalje biti nezavisna.

U igri za rušenje vlade su još SDA i SDP jer bi većinu u kantonu mogli poljuljati ako iznevjere partnere u gradskom vijeću Livna gdje HDZ -u ne ide sa okupljanjem većine koja bi podržavala njihovog načelnika. Prošlogodišnji budžet je usvojen nakon prave drame i pritiska budžetskih korisnika kojima su kasnile plaće. Ako bi SDA i SDP već sada podržali Budžet grada Livna to bi mogao biti signal da će se mjenjati i skupštinska većina. SDA odavno želi predsjedavajućeg GV Livna, a SDP bi bio spreman to prešutno podržati jer im navodno treba izlazna karta iz kantonalne vlasti gdje je njihov ministar zdravstva od početka mandata pod velikim pritiscima.

Plan HDZ -a je da se na vlast vrati onako kako je i izgubio. U tom pravcu najvažnije je ovladati šumskim gazdinstvom koje je najvažniji privredni subjekat na ovim prostorima. Ko vlada “šumama”, vlada i Livnom. Akcije HDZ-a su razumljive, jer povratak vlasti u ovom kantonu vratio bi i dio poljuljanog povjerenja u sposobnost potpredsjednice HDZ -a Borjane Krišto.

Njen autoritet narušio je aktuelni premijer Toni Vukadin koji je izašao iz HDZ i formirao Hrvatski nacionalni pomak s kojim je HDZ -u pokazao ko je gazda. Još jednu veliku pobjedu Vukadin je izvojevao i nedavno jer je osigurao da Elektroprivreda Hrvatske konačno Livnu počne plaćati pravičnu naknadu za korištenje vode iz Buškog jezera.

Da se nešto dešava pokazuje i pokušaj SNSD-a da na svaki način vrati izgubljenu skupštinsku većinu u općini Drvar. Prema saznanjima Patrije u akciju se uključio niko drugi nego ministar unutrašnjih poslova RS -a Dragan Lukač koji je trebao da obezbijedi podršku Srpske napredne stranke. Prema informacijama iz ove stranke oni će ipak ostati dosljedni svojim stavovima jer su od osnivanja opozicija SNSD -u.

#BiH