Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.04.2014 00:00:00

Ilegalac Biser: Drugi dan od oslobođenja proradio je tramvaj!

Biser jutros stigao na polaganje cvijeća kod Vječne vatre

Oslobađanje gradova od okupatora diljem Jugoslavije bio je jedini cilj svih učesnika Narodnooslobodilačke borbe, ali je oslobađanje Sarajeva bilo ključno za cijelu Jugoslaviju, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) devedesetogodišnji Šerif Biser, predsjednik Udruženja boraca i antifašista općine Centar Sarajevo. Bilo je, kaže mnogo razloga zbog kojih su učesnici NOB-a Sarajevo smatrali posebnim, pa je i tako 6. april postao poseban dan.

- Prije svega, sve važnije zgrade u Sarajevu, poput, recimo pošte, bile su sačuvane i u funkciji. Pa, ako kažemo da je drugi dan nakon oslobađanja Sarajeva u gradu počeo raditi tramvaj, onda znamo u kavom je stanju grad bio – kaže Biser.

Oslobađanje glavnog grada BiH od nacističkog okupatora Biser je dočekao, kako je kazao za Patriu, pred kapijama Zagreba, kao učesnik trećeg bataljona NOB-a. Radosna vijest, kaže, unijela je euforiju među vojnike. Prema Zagrebu, kojeg su građani već bili okitili cvijećem, krenuli su brže i snažnije. Biser je imao tek 20 godina, ali, kaže, imao je srce koje je kucalao samo za jedan cilj – narodu vratiti mir i dostojanstvo.

- Teško da se više ikada može ponoviti ono jedinstvo. Rame uz rame borili su se popovi, hodže, svećenici. Svi smo imali samo jedan cilj – kaže Biser.

Tužno mu je, kaže on, danas gledati Sarajevo. Teško mu je ističe razumjeti zašto grad zbog kojeg je kao 16-godišnji dječak otišao u ilegalce, kasnije i u partizane, grad zbog kojeg je bio zatvoren u logoru Jasenovac, „danas uništava bahata politika“.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android