Članak

Dr.Cerić na konferenciji u Mekki: Ekstremisti nude haos pozivajući se na vjeru

Politički ekstremizam pak otuđuje ljude od njihovog prava na aktivno sudjelovanje u kreiranju njihove vlastite sudbine. Ekstremizam uopće je zlo koje uništava zajedništvo u društvu i državi, naglasio

-Islamofobija nas je probudila i ujedinila u odbrani uzvišenih vrijednosti islama, ali nas  islamofanija zbunjuje i razjedinjuje i zato je mnogo opasnija i prijeti da uništi ono najbitnije u našoj kulturi i tradiciji, a to su suživot i tolerancija, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa obraćajući se danas svjetskoj ulemi na globalnoj konfereneciji u Mekki o temi „Islam i borba protiv terorizma“, prenosi novinska agencija Patria.

Na konferenciji, koju je, pod pokroviteljstvom kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, organizirala Muslimanska svjetska liga – Rabita, dr. Cerić je podnio referat o temi „Šovinističko sektaštvo i politički ekstremizam“.

-Sektaški šovinizam i politički ekstremizam koji su zadesili naš ummet, su fenomeni koji razaraju tkivo naše zajednice, našeg društva i naših zemalja. Šovinisti i ekstremisti nude bol, patnju i beznađe, nude haos pozivajući se na vjeru, koja je apsolutno čista od njihovih riječi i njihovih djela.

Politički ekstremizam pak otuđuje ljude od njihovog prava na aktivno sudjelovanje u kreiranju njihove vlastite sudbine. Ekstremizam uopće je zlo koje uništava zajedništvo u društvu i državi, naglasio je dr. Cerić.

Neophodno je stoga, dodao je, identificirati uzroke sektaškog šovinizma i političkog ekstremizma, kojeg ne treba svoditi na priču o izgubljenim i nezaposlenim mladićima i djevojkama, niti to treba minimizirati kao prolazni trend.

Dodao je da ni šovinizam ni ekstremizam apsolutno nemaju uporište u svetim knjigama, niti imaju veze sa kulturom i tradicijom, koja baštini svjetsku civilizaciju.

-Te dvije pošasti su posljedica ljudskih slabosti i poroka, koje se mogu liječiti ako smo u tome iskreni i pošteni prema sebi i drugome, zaključio je dr. Cerić.

Osim dr. Cerića, da današnjem dijelu zasijedanja referate su podnijeli i Isamuddin Al-Bašir, predsjednik Fikske akademije u Sudanu, Abdusselam Al-Ubadi, potpredsjednik Islamske svjetske fikske akademije i Nuruddin Al-Khadimi, bivši ministar za vjerska pitanja Tunisa, saopšteno je iz Cerićevog ureda. 

#Svijet