Članak

Koji biznismeni i sportista iz Srbije imaju tajne račune u Švicarskoj

Među 59 biznismena povezanih sa Srbijom koji se nalaze na listi vlasnika računa u švicarskoj ispostavi banke HSBC su Vuk Hamović i Zoran Drakulić, kao i fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi

Među 59 biznismena povezanih sa Srbijom koji se nalaze na listi vlasnika računa u švicarskoj ispostavi banke HSBC su Vuk Hamović i Zoran Drakulić, kao i fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi, piše u najnovijem izdanju News Week Srbija, prenosi novinska agencija Patria.

Osim imena poznatih biznismena, sportista i stranaca koji posluju u Srbiji i regionu, tu su i direktori manje poznatih firmi.

Pojedini vlasnici računa su javnosti potpuno nepoznate osobe, ali među njima ima i članova porodica nekih biznismena i političara.

Tu je i srbijanski biznismen koji je sa računa prebacio 20 miliona eura i tako upalio crvenu lampicu nadležnima u banci.

Novinari News Week-a imali su uvid u cjelokupnu bazu podataka, u kojoj se nalazi preko 60.000 dokumenata koji svjedoče o aktivnostima 100.000 klijenata banke.

Pojedinci i firme iz Srbije su od 1988. do 2006. otvorili 93 računa na kojima je pohranjeno ukupno 41,2 miliona eura, navodi se u izvještaju koji je početkom februara objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara.

-HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima "krvavih" dijamanata i drugim kriminalcima, navodi se u izvještaju Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara.

Na listi se nalazi niz sadašnjih i bivših političara iz Velike Britanije, Rusije, Indije i brojnih afričkih zemalja, članovi kraljevskih porodica iz Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana i Maroka, Srbije, BiH...

HSBC je 2012. platio rekordnu kaznu od 1,9 milijardi dolara zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je banka "oprala" stotine miliona dolara novca meksičkih narko kartela.

#Region