Članak

Turska vojska ušla u Siriju i izvukla svoje vojnike koji su čuvali mezar Sulejmana Šaha

Premijer je izrazio zadovoljstvo "dobrim ishodom" vojne akcije koje je bila "potencijalno veoma opasna" a vodila se tridesetak kilometara unutar sirijske teritorije

Turska je sinoć izvela u Siriji veliku vojnu akciju i bez borbe izvukla 40-ak turskih vojnika koji su čuvali mezar Sulejmana Šaha na području koje kontroliše Islamska država (IS), rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu, prenosi novinska agencija Patria. 

Odluka o toj vojnoj akciji donesena je zbog pogoršanja stanja oko turske enklave od nekoliko stotina kvadratnih metara gdje počivaju ostatci Sulejmana Šaha, djeda Osmana I., osnivača Osmanskog Carstva, rekao je Davutoglu.

"Akcija je počela u 21 sat prelaskom 572 vojnika preko graničnog prijelaza Mursitpinara (na jugoistoku zemlje)", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare u glavnom vojnom štabu.

U okviru akcije na sirijski teritorij je ušlo četrdesetak tenkova i više desetina oklopnih vozila, dodao je.

"Zemni ostatci turskog vođe privremeno su vraćeni u Tursku ali će se poslije opet pokopati u Siriji", kazao je premijer koji dodaje da su na tom dijelu sirijskog teritorija raspoređeni turski vojnici kako bi se narednih dana ostatci turskog sultana mogli vratiti na to mjesto.

Premijer je izrazio zadovoljstvo "dobrim ishodom" vojne akcije koje je bila "potencijalno veoma opasna" a vodila se tridesetak kilometara unutar sirijske teritorije.

Turski vojnik je izgubio život u nesreći dok su turske snage ulazile na to područje, saopštio je glavni vojni štab putem interneta.

Turska je bila zaprijetila džihadistima odmazdom ako napadnu turske vojnike koji su štitili to simbolično historijsko mjesto.

Na temelju ugovora s Francuskom iz 1923. Turska je dobila pravo nadzora nad tom teritorijom a danas ga smatra svojom državnom teritorijom.

Turska je prije operacije obavijestila svoje saveznike o akciji ali od njih nije tražila nikakvu pomoć, kazao je Davutoglu.

#Svijet