Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 05.04.2014 00:00:00

Stocu će biti vraćene njegove Podgradske mlinice

Izgled Podgradskih mlinica prije rušenja

Mlinsko kolo na "Podgradskim mlinicima" u Stocu ponovo će se okretati od naredne godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Vlada Federacije BiH odobrila je „Međunarodnom forumu Bosna“ rekonstrukciju spomenika „Podgradske mlinice“, koje predstavljaju važno kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Sagrađene najvjerovatnije tokom 18. stoljeća u centru Stoca, na rijeci Bregavi, mlinice su godinama predstavljale važno privredo mjesto Stočana. U njima je stanovnišvo ovog kraja mljelo žito, prenosi NAP.

Od vodenica danas su ostale samo betonske kanalice koje su nekada usmjeravale vodu na mlinska kola. No, plan je do 2015. godine vodenicama vratiti prvobitni izled.
Prostorije mlinica bit će pretvorene u muzej, sale za sastanke te kafanu od koje će se finansirati održavanje ovog nacionalnog spomenika, a u rad će biti pušteno i jedno mlinsko kolo kako bi se mlinicama vratio što autentičniji izlged.

Kako su saopštili iz „Međunarodnog foruma Bosna“, Podgradske mlinice predstavljaju snažan turistički potencijal ovog grada, ali i mjesto normalizacije odnosa među stolačkim zajednicama.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android