Članak

Kako je Paul iz Kalifornije saznao za smrt svog prijatelja prijedorskog heroja Doktora Ese

Paul je na internetu tražio informacije o svom prijatelju, ali je kako kaže poželio da nije. Na jednom spisku UN-a i Ljekara bez granica našao je ime dr. Esada Sadikovića.

Paul Kareer iz Catrovillea (Kalifornija) 80-ih je godina na američkoj Samoi upoznao prijedorskog heroja doktora otorinolaringologa Esada Sadikovića, a istinu o njegovom mučkom pogubljenju saznao je tek nedavno, piše bh. novinska agencija Patria.

Na Samoi je Paul boravio sa suprugom gdje su između ostalih upoznali i dr. Sadikovića koji je bio aktivista Ujedinjenih naroda i član Ljekara bez granica.

Kako piše Paul, Esi je bilo suđeno da napravi velike stvari, a imao je sposobnost iz ničega napraviti nešto. Putevi su im se razišli, a Paul je od drugih koji su s njima boravili na Samoi čuo da je Eso od ratnih razaranja u BiH otišao u Švedsku. Ali to nije bila istina, ostao je u svom gradu. Tražio je način da s njim stupi u kontakt.

Jedni su govorili da je u Švicarskoj, drugi su tvrdili da je u Danskoj. Dok jednog dana nije saznao da je Eso ubijen u Prijedoru.

Paul je na internetu tražio informacije o svom prijatelju, ali je kako kaže poželio da nije. Na jednom spisku UN-a i Ljekara bez granica našao je ime dr. Esada Sadikovića.

- Nadao sam se da nije mrtav. Poslao sam pismo i dobio odgovor.

U odgovoru je navedeno da je dr. Esad bio heroj, a svi oni koji su ga poznavali kazali su da je učinio sve da u logoru Omarska gdje je bio zarobljen pomogne drugima.

- Dileme više nije bilo, bio je heroj, napisano je u prošlom vremenu – mislio je Paul.

Sljedeći mail dobio je od Unije građana općine Prijedor

- Dr. Sadiković bio je više nego hrabra osoba. Kada su 1992. godine u Prijedoru počela zvjerstva i genocid, Eso se trudio spriječiti ubijanja. Odveden je u koncentracioni logor Omarska gdje je pokušao pregovarati sa Srbima, ali su ga optužili da je ekstremista i sa drugim obrazovanim muslimanima bio je zarobljen. Nekoliko mjeseci poslije su ga ubili. Njegovo tijelo nađeno je u jednoj od 70 masovnih grobnica. Preživjeli zarobljenici iz Omarske pričali su kako dr. Sadiković nije oklijevao ni trenutka kada je trebalo pružiti pomoć nekome. Jedne noći odveli su ga i brutalno ubili. Danas se Prijedor ili ono što je ostalo od njega sjeća dr. Ese gdje se organiziraju susreti u njegovu čast  - pisalo je u odgovoru.

Paul je sljedeća 72 sata proveo za računarom tražeći podatke o svom prijatelju.

- Našao sam 100 stranica svjedočenja pred sudom, a koje se odnosi na Esu. Preživjeli su navodili da je spasio brojne živote u logoru, i zahvalni su za sve što je učinio - napisao je Paul.

Paul je danas nastavnik u osnovnoj školi u Castrovilleu.

Podsjećamo, dr. Esad Sadiković izveden je iz logora Omarska 5. avgusta 1992. godine i ubijen nad jamom Hrastova glavica u općini Sanski Most. Imao je 44 godine. Ukopan je u Prijedoru 29. jula 2007. Knjigu o Doktoru Esi napisao je Vehid Gunić 2009. godine, a osnovana je i Fondacija "Esad Sadiković".

#BiH