Članak

Snijeg i led okovali Izrael, Jordan i Liban

Snježne mećave zahvatile su rano jutros Izrael, Jordan i Liban. Nadležni apeluju na građane da ostanu kod kuće, jer su zaleđene ulice blokirane, prenosi novinska agencija Patria

Snježne mećave zahvatile su rano jutros Izrael, Jordan i Liban. Nadležni apeluju na građane da ostanu kod kuće, jer su zaleđene ulice blokirane, prenosi novinska agencija Patria.

U Jerusalemu je napadalo 25 centimetara snijega tokom ove druge velike mećave ove zime, prenosi Tanjug.

Škole su danas zatvorene i lokalni autobusi ne mogu da saobraćaju po uobičajenom rasporedu. Dva glavna autoputa koji vode u Jerusleim, grad čija nadmorska visina dostiže 795 metara, zatvorena su u oba pravca. Malo vozila se može vidjeti na zaleđenim ulicama, osim kola hitne pomoći i onih koji imaju pogon na četiri točka.

Prema izvještajima prognostičara, u Jeruselimu će snijeg nastaviti da pada i tokom dana. Trg na kome se nalaze džamije Al Aksa i Kupola na stijeni je pokriven zaleđenim snijegom, a palestinska djeca se tamo grudvaju.

Snijeg je također prekrio okupiranu Zapadnu obalu i palestinske vlasti su savjetovale ljudima da ne voze, pa čak ni da ne izlaze napolje, osim ako je to preko potrebno, sugerišući ljudima da ostanu kod kuće, kako prenosi AFP.

Armija je u pripravnosti da pomogne civilima u najzabačenijim predjelima. U decembru je u Jerusalemu napadao čitav metar snijega.

U susjednom Jordanu većina puteva je blokirana, uključujući i one u preijestolnici Amanu. Vlasti su upozorile stavnovnike da ne napuštaju svoje domove. U Libanu je snijeg pao u dijelovima zemlje nadmorske visine preko 200 metara, a u Bejrutu je padao grad, saopštio je libanski Meteorološki servis.

#Svijet