Objavljeno u kategoriji BiH na 04.04.2014 00:00:00

Usvojiti zakon do juna ili BiH ide na crnu listu!

Završeno plenarno zasjedanje u Strazburu

U Strazburu je završeno plenarno zasjedanje Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca - Moneyval, a raspravljalo se o BiH, te je odlučeno da se našoj zemlji produži rok za dva mjeseca u kojem treba usvojiti Zakon o sprečavanju novca i terorističkih aktivnosti, potvrdio je za novinsku agenciju Patria Samir Omerhodžić, član delegacije bh. tima u ovoj organizaciji.

- Dakle, poruka je jasna. Ukoliko se u ova dva mjeseca ne usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti neće više biti rasprave, već će odmah uslijediti sankcije koje će doći u vidu obavještenja – kaže Omerhodžić za NAP.

On je dalje naveo da se nada da će političari u BiH shvatiti važnost ove poruke i da će zakon biti usvojen, a napomeno je da je ovaj rok dobijen zahvaljujući zalaganju delegacije BiH u ovom tijelu koja je uspjela izlobirati ovakav ishod.

Inače, poslanici iz RS su ovaj zakon oborili, a BiH prijete međunarodne sankcije i dolazak na crnu listu zajedno sa Iranom i Sjevernom Korejom. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android