Članak

Cikotićeve igre s imenima: Nema Policijskog odbora, disciplinski prekršaji ulaze u zastaru!

Iako su iz Granične policije BiH upućena dva prijedloga Cikotić je jedan odbacio, a isto se dogodilo i sa prijedlogom iz SIPA-e, dok su ostala dva kandidata iz DKPT-a.

Piše: A. Vrabac 

Odbor za žalbe policijskih službenika kojeg imenuje Vijeće ministara BiH ne postoji već nekoliko mjeseci jer je ranijem sazivu istekao četverogodišnji mandat u maju ove godine. Iako je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pripremio odluku o imenovanju sedam članova na čijem je čelu trebao ostati Samir Rizvo, koji je i uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH, na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 23. juna nije bilo podrške za Cikotićev prijedlog jer su protiv bili SNSD i HDZ BiH.

Cikotić je za nove članove predložio Rizvu, Veljka Lazića iz GP BiH, Zorana Savića iz DKPT-a, Edina Memića iz SIPA-e, Samira Mirvića iz DKPT-a, Željka Boguta iz Ministarstva pravde BiH, te Lidiju Markota iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Petoro od njih su diplomirani pravnici, a Mirvić je profesor tjelesnog odgoja, a Markota profesor sociologije. Zakonom o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđeno je da od sedam članova pet moraju biti pravnici, a dva ne moraju biti pravne struke. 

Inače, Cikotić i Rizvo nisu samo kolege u Ministarstvu već su obojica bili predavači na AU u BiH, a Cikotić i dekan nepostojeće Nacionalne sigurnosne akademije o čemu istragu vodi Tužilaštvo BiH, a provjere vrši i Tužilaštvo KS. 

Iako su iz Granične policije BiH upućena dva prijedloga Cikotić je jedan odbacio, a isto se dogodilo i sa prijedlogom iz SIPA-e, dok su ostala dva kandidata iz DKPT-a.

Direktor GP BiH Zoran Galić uputio je pismo u aprilu ove godine Cikotiću, kao i Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i Vjekoslavu Bevandi, zamjeniku i ministru finansija i trezora u kojima oštro protestuje zbog eliminacije jednog od predloženih kandidata. 

Galić je pitao Cikotića kako je prednost data profesoru tjelesnog odgoja umjesto pravniku, a koji treba da odlučuje o sudbini policijskih službenika. U istom pismu Galić obavještava Cikotića da je predloženi Lazić zatražio da se povuče iz Odbora, a čemu je i udovoljeno te je GP BiH ostala pri prijedlogu za imenovanje Svevlada Hoffmanna kojeg je Cikotić ranije eliminisao. Nije tajna da je Hoffmann jedan od najbližih Galićevih saradnika. 

Da je situacija izuzetno komplikovana i da zbog nepostojanja Odbora za žalbe policijskih službenika dolazi do zastarijevanja disciplinskih postupaka i odluka, pokazuje slučaj inspektora Roberta Ristića iz SIPA-e kojem je Disciplinska komisija u maju izrekla kaznu otkaza, ali zbog nepostojanja ovog Odbora Ristić bi se mogao vratiti se na posao. 

Portal Istraga je objavio da disciplinski postupak protiv Ristića nije pravosnažno okončan prije nego što je nastupila zastara. Stari odbor zbog isteka mandata nije mogao razmatrati zahtjev, a novi nije imenovan. 

“Uputio sam zahtjev Policijskom odboru da se utvrdi da li je nastupila zastara njegovog eventualnog disciplinskog prekršaja”, potvrdio je Ristićev advokat Dejan Bogdanović.

Patria je zatražila i stav ministra Cikotića u vezi Odbora za žalbe i zastare disciplinskih postupaka koji ćemo naknadno objaviti kad dobijemo odgovor. 

#BiH