Članak

Grabar-Kitarović tokom inauguracije: BiH vidim kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda

Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zarekla se tokom inauguracijskog govora u nedjelju u Zagrebu da će pomagati da Bosna i Hercegovina učvrsti svoju državotvornost, prenosi bh. novinsk

Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zarekla se tokom inauguracijskog govora u nedjelju u Zagrebu da će pomagati da Bosna i Hercegovina učvrsti svoju državotvornost, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Grabar-Kitarović je tokom inauguracijskog govora pozvala građane Hrvatske na zajedništvo i nacionalno jedistvo. Ali, nije zaboravila ni na susjede, na prvom redu govorila je o Bosni i Hercegovini i Hrvatima koji žive u BiH.

- Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva jest položaj i zaštita hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bosnu i Hercegovinu vidim kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata – rekla je novoizabrana hrvatska predsjednica, objavio je Index.hr. Predsjednica je navela kako želi pomoći da Bosna i Hercegovina učvrsti svoju državnost na temelju pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i o tome će, dodala je, posebno brinuti, prenosi Patria.

#Region