Članak

INTERES IZNAD PRIJATELJSTVA Erdogan zbog Vučića i Srbije (ne)će odbiti sastanak s Dodikom!

Iluzorno je očekivati da Erdogan zbog BiH ili Bakira Izetbegovića suspenduje projekte i procese u Srbiji.

(Patria) - Susret turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u petak sa članovima Predsjedništva BiH kojem će prisustvovati i Milorad Dodik koji bojkotuje rad Predsjedništva BiH, može se različito tumačiti.

Iako je i danas Dodik najavio nastavak blokada rada Predsjedništva BiH, ulaganje veta na odluke, govorio o nefunkcionalnoj BiH, pa i samoj prirodi Erdoganove posjete koju je okvalificirao kao „dolazak zbog udaje u porodici Izetbegović“, čini se da turski predsjednik na to neće reagirati.

Sastankom u Predsjedništvu BiH sa Dodikom turski predsjednik poslat će i poruku onima koji smatraju da je Turska najveći prijatelj BiH. Sjesti za isti sto sa čovjekom koji negira BiH, genocid u Srebrenici, vrijeđa muslimane i Bošnjake, nije dobra poruka niti izraz prijateljstva koji se očekuje od Turske.

A razlog se krije u činjenici da je Erdogan na čelu zemlje koja ima različite interese na ovim prostorima, a BiH je samo jedna od zemalja koje su u fokusu Turske.

Sociolog i politički analitičar Slavo Kukić za Patriju kaže da se neće ništa dogoditi nakon što je Dodik jutros izbljuvao množeći s nulom i bh. institucije i Erdogana.

„Erdogan je to čuo ili nije ali će to prećutati zbog interesa vlastite zemlje. Ako neko misli u BiH da će Erdogan se suprotstaviti Dodiku to se neće dogoditi jer on gleda samo ambicije Turske, a geopolitički interesi Turske uključuju ove prostore“, kaže Kukić.  

Dodaje da Erdogan prije svega u fokusu svog interesa ima turske interese.

„Svako onaj ko misli po matrici da su Erdoganu i Turskoj na prvom mjestu interesi Bosne u velikoj je zabludi. Nije mu ni na kraj pamet da iz fokusa svoje pažnje izdvoji Milorada Dodika. Ne zbog Milorada Dodika već jer je svjestan da to podrazumijeva i udaljavanje od Aleksandra Vučića i Srbije gdje ima i ekonomske i političke interese ali i zbog svojih geopolitičkih interesa koje imaju za cilj i obnavljanje moći iz doba Sulejmana Veličanstvenog“, kazao je Kukić.

Erdogan u petak stiže u BiH, a prema rasporedu prvo će otići u Predsjedništvo BiH. U Gazi Husrev-begovoj džamiji prisustvovat će šerijatskom vjenčanju, a navodno bit će i svjedok sklapanja braka Jasmine Izetbegovića, kćerke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i njenog izabranika.

Iako će Erdogan sa članovima Predsjedništva razgovarati o izgradnji puta Sarajevo-Beograd gdje je Turska najveći finansijer, za BiH ovaj put nije interes sve dok se ne uspostave normalni međudržavni odnosi sa Srbijom koji su narušeni proteklih mjeseci.

Iluzorno je očekivati da Erdogan zbog BiH ili Bakira Izetbegovića suspenduje projekte i procese u Srbiji. To pokazuje da je ekonomski interes Turske iznad svakog privatnog i prijateljskog odnosa Erdogana i pojedinaca u BiH.  

Da je ipak riječ više o privatnoj nego službenoj posjeti pokazuje i sakrivanje detalja posjete koja se u normalnim okolnostima medijima najavljuje zvanično iz Predsjedništva BiH ili Ministarstva vanjskih poslova BiH što ovog puta nije slučaj. 

#BiH