Članak

Sve spremno za inauguraciju Grabar-Kitarović: Članovi Predsjedništva BiH s desne strane predsjednice

S desne strane prvog reda nalazit će se predsjednici Slovenije, Slovačke, Mađarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kosova te trojica članova Predsjedništva BiH.

Sve je spremno za inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Izabrana predsjednica postat će prvom hrvatskom predsjednicom nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka prisegne te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast državnoj zastavi.

Svečanost počinje nakon pucnja Gričkog topa u podne i oglase se zvona Crkve sv. Marka, ispred koje se održava svečana inauguracija. Do Trga će predsjednica stići Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana i povijesnih postrojbi, a na inauguraciji će sudjelovati i Počasno-zaštitna bojna čiji će pripadnici biti u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Za vrijeme današnjeg dana policija je objavila posebnu prometnu regulaciju na području Gradske četvrti Gornji grad i u zoni hotela Westin Zagreb.

Uz zabranu zaustavljanja i parkiranja za sva vozila i zabranu prometa za sva vozila osim za vozila s akreditacijom, posebno je propisan i način dolaska građana i stanara na područje Gornjeg grada.

Dolazak građana koji žele prisustvovati  inauguraciji, kao i stanara, na područje Gornjeg grada, od 6 do 17 sati bit će omogućen isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom preko Zakmardijevih stuba ili kroz Kamenita vrata, a policija zbog ograničenog prostora preporučuje građanima dolazak najkasnije do 10.30 sati.

S desne strane prvog reda nalazit će se predsjednici Slovenije, Slovačke, Mađarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kosova te trojica članova Predsjedništva BiH. Dok je desna strana rezervirana za strane uglednike, lijeva je predviđena za uzvanike iz Hrvatske: bivše predsjednike, premijere, izaslanstvo Vlade s premijerom Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Hrvatskoga sabora s predsjednikom Sabora Josipom Lekom te razne druge uglednike iz političkog, kulturnog i vjerskog života zemlje.

#Region