Članak

Granična policija Srbije za NAP: Savčić vam mora dati saglasnost za informacije o njemu!?

On je, kako je poznato, nakon što mu je Sud BiH na ročištu za određivanje pritvora i odredio pritvor nestao.

(Patria) - Predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić još uvijek je nedostupan bh. pravosuđu, a za njim je izdata Interpolova potjernica. 

On je, kako je poznato, nakon što mu je Sud BiH na ročištu za određivanje pritvora i odredio pritvor nestao. 

Samo nekoliko sati poslije odluke da mora u pritvor osumnjičeni za genocid u Srebrenici više nije bio dostupan institucijama naše zemlje.

Iz Granične policije BiH ranije su za Patriju kazali da Granična policija BiH ne raspolaže informacijama da je Savčić napustio BiH.

Pojasnili su da nije evidentiran prilikom eventualnog pokušaja izlaska iz BiH na nekom od graničnih prijelaza 9. avgusta.

Pretpostavka je da je Savčić u Srbiji, kao i dosta drugih njegovih kolega, optuženih za ratni zločin.

U državnom sudu se vodi postupak protiv Savčića, bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a, zbog genocida u Srebrenici.

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Dakle, sumnjiči se za najteža djela. U želji za istinom kontaktirali smo Graničnu policiju Srbije, od koje smo dobili komičan odgovor.

Uz sva pojašnjenja Ustava Srbije, zakona na kraju su poručili Patriji da moramo dobiti saglasnost Savčića da nam dostave informacije je li on ušao u Srbiju!?

„Potrebno je da Upravi granične policije dostavite dopunjen zahtjev koji će sadržati pristanak za obradu, odnosno pisano punomoćje lica čiji se lični podaci obrađuju; podatke navedene u članu 9. stav 3. Zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova; precizno naveden vremenski period za koji se traže podaci i dokaz o uplati navedenih republičkih administrativnih taksi“, naveli su iz Granične policije Srbije za Patriju.

Ako Savčić čita ovaj tekst redakcija Patrije ga poziva da nam da saglasnost da Srbija provjeri je li u njihovoj zemlji!? Nadamo se da će nakon ove pročitane rečenice i Granična policija Srbije uvidjeti banalost svog odgovora!

Inače, njemu je određen pritvor zbog kršenja mjera zabrane odnosno medijskih istupa u vezi s njegovim predmetom, što mu je bilo zabranjeno. Odbrana je uložila žalbu na ovu odluku.

Njemu je ranije izrečenim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne I Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta i putovanja. Mjerama je Savčiću zabranjeno i izdavanje novog pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak granice.

 

#BiH