Članak

Bakir čuva 'emotivnu' vezu s Dodikom: Vlast je važnija i od države!

Dodik emotivac, eto kako Bakir vidi njegovo divljanje i vrijeđanje naroda

Piše: A. Čorbo-Zećo


Stručna i akademska javnost u Bosni i Hercegovini danima pokušava iznaći zakonska rješenja kako bi se na miran način zaustavio rušilački pohod Milorada Dodika koji je prevršio svaku mjeru, a uvredama ponizio cijeli jedan narod.

No, umjesto da se prikloni takvim pokušajima i preko Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH zatraži od Ustavnog suda sankcioniranje Dodika Bakir Izetbegović, lider SDA jučer je pokazao da nema odlučnost i dobre namjere.

Naime, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, komentirajući aktuelnu političku situaciju, u Sarajevu je iznio i svoje mišljenje o tome postoji li mogućnost da se Milorad Dodik sastane sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

- Mislim da hoće, jer Dodik tako krene emotivno, kaže teške i preteške riječi, pa onda aterira i tako ko zna koji put“, istakao je Izetbegović.

Dodik emotivac, eto kako Bakir vidi njegovo divljanje i vrijeđanje naroda, bojkot institucija i sve ono što nas miljama udaljava od EU puta, ali i mira i stabilnosti. Zar je realno da bi Izetbegović ponovio greške, jer i sam u izjavi kaže 'nije mu prvi put'. Zbog čega onda čitati knjigu kojoj znate kraj. Koji to emotivac jedan narod nazove podaničkim, koji to emotivac narod nazove konvertitima i ko zna šta sve ne. 

Odgovor je vrlo jednostavan. Izetbegović ipak prije države stavlja vlast. U ovom trenutku najvažnije je zadržati se na vlasti, pa makar i država propala.

„Dakle, ja mislim da će se u Bosni i Hercegovini, kao nakon velikog zemljotresa, događati ti mali potresi, da će se polako to sve slijegati, nadolaziti. Da ćemo mi ovdje napraviti normalnu zemlju. Ne znam hoće li u tome učestvovati Milorad Dodik. Mislim da je prešao mjeru. Ali, ako se vrati u dobroj mjeri na one pozicije od prije 10, 15 godina, mogao bi biti jedan od onih koji će napraviti društvo gdje mu omladina ne odlazi. Gdje penzioneri se ne boje budućnosti i niskih penzija - rekao je Izetbegović.

Treba li lidera SDA napomenuti da 30 godina čekamo tu normalnu zemlju. I država BiH će sigurno to jednog dana postati. Ali je jasno ona može biti moderna evropska zemlja samo bez Dodika, Izetbegovića i Čovića! Sve dok nam vlast kroje oni koji truju narod nacionalističkim, pa u posljednje vrijeme i fašističkim izjavama (Dodik o Bošnjacima) nama nema naprijed!

Izetbegović je postao prijetnja i za same Bošnjake, jer neustavno ponašanje pokušavati objašnjavati može samo onaj ko mnogo nema u glavi. Sve što smo trebali vidjeli smo za ove tri decenije od vladajućih SDA, HDZ i SNSD. Pozivati nekoga da se vrati na tvorničke postavke može značiti samo jedno da ćemo opet naredne tri decenije tavoriti u kriminalu, nepotizmu i neperspektivni.

Jer, vuk dlaku mijenja ali ćud nikad!

Zato čudi Izetbegovićevo pojašnjenje da čeka da Dodik aterira!? Ne znam kako, da li da ga stranci opet na transporterima u Banja Luci provedu do skupštinskih klupa? Ta su vremena prošla, a Dodik dosegao nivo ludila iz kojeg nema povratka.

Zato bio emotivac ili ne, Dodikovo vrijeme je prošlo, a i drugih pojedinaca koji nas u torovima drže decenijama.

Vrijeme je za nove ljude i bolju budućnost, vremena za čekanje više. Na redu je američko-njemačka ofanziva koja nikako ne trpi negatore genocida, bili oni emotivni ili ne!

#BiH