Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 03.04.2014 00:00:00

U maju prvi sajam turizma u Jajcu

Jajce je jedan od najljepših bh. gradova

Sajmom turizma i eko proizvoda koji će u Jajcu biti održan 24. i 25. maja, grad svjetlosti počinje veliku kampanju povratka turističkog ugleda kakav je Jajce nekada imalo, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Sajam će biti održan u samom jezgru starog grada, a turisti će tokom dvodnevne manifestacije uživati u projekcijama narodne nošnje, rukotvorina, narodnih pjesama i igara, ali će moći uživati i u tradicionalnoj bh. hrani.

- Jajčanima je lijepo u Jajcu. Ali mi tu ljepotu želimo podijeliti i sa drugim ljudima – rekao je Hadžić za NAP.

- Jajce je grad svjetlosti, čistog zraka i čistih voda. Grad u kojem ima 27 zaštićenih nacionalnih spomenika, i još više onih koji još nisu zaštićeni – objasnio je.  U Jajcu se nalazi i jedan od najljepših vodopada u Evropi, Plivska jezera, stare vodenice...

Hadžić kaže da je primarni cilj Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, da od ovog grada napravi turističku atrakciju koja će cijenama biti pristupačna za obične turiste. Želi da ljudi u Jajcu mogu cijeli dan provesti za 20 maraka, i da se nakon toga osjećaju lijepo.

Do 90-ih godina Jajce je godišnje posjećivalo oko 250.000 turista. No, čini se da nije daleko dan kada će starim ulicama Jajca kolone turista ponovo defilovati.

- Prošle godine posjetilo nas je više od 80.000 turista. Ove godine očekujemo da će taj broj biti daleko veći – kaže Hadžić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android