Objavljeno u kategoriji Intervju na 12.02.2015 11:29:03

Garaplija u Hagu svjedok protiv zločinca Mladića

Garaplija: Svjedok Haškog tribunala

Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a RBiH Edin Garaplija svjedočit će kao svjedok Haškog tribunala u procesu koji se vodi protiv zločinca Ratka Mladića.

Iako su neki mediji u BiH prenijeli da će Garapija svjedočiti kao svjedok odbrane zločinca Mladića, Garaplija je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria to demantirao. Objasnio je da će u Hagu svjedočiti isključivo kao svjedok Suda.

Ratku Mladiću, generalu Vojske Republike Srpske pred Međunarodnim sudom u Hagu sudi se za odgovornost za zločine i genocid  koji su tokom srpske agresije na BiH od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske RS počinili nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

- Po nalogu Suda ću se pojaviti u terminu koji Sud odredi, u procesu protiv Ratka Mladića. Dakle, u Hagu ću se pojaviti kao svjedok Suda, a ne kao svjedok odbrane ili tužilaštva – objasnio je Garaplija.

Međunarodni sud u Hagu izdao je tzv 'subpoenu' (su-pena, a znači "pod kaznom") za Garapliju. To znači da je njegovo svjedočenje u Hagu obavezujuće, piše NAP.

Garaplija je ranije svjedočio i u procesu koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv zločinca Radovana Karadžića, prvog predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, piše Patria

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android