Objavljeno u kategoriji BiH na 03.04.2014 00:00:00

Kozadra prihvatio vruću mandatarsku fotelju u Kantonu Sarajevo?

Kozadra: Trenutno obnaša poziciju v.d. premijera i ministra obrazovanja i finansija

Muhamed Kozadra iz Stranke demokratske akcije pristao je prihvatiti poziciju mandatara nove Vlade Kantona Sarajevu, tvrde nezvanični izvori bh. novinske agencija Patria (NAP) iz Izvršnog odbora ove stranke. Kozadra, koji je aktuelni vršilac dužnosti premijera nakon razrješenja Suada Zeljkovića, nije bio trenutno dostupan za komentar.

Ni predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić, kojoj se šalje prijedlog za mandatara nam nije ništa mogla reći, te nam je samo kazala da je bolesna i da ne može razgovarati. Pozicija je, nezvanično saznajemo, nuđena prvo Elmedinu Konakoviću, šefu Kluba SDA u Skupštini KS, ali je on nije prihvatio. Osim toga SDA je odlučila da ukupno ima i četiri ministra u Vladi KS. Većina koja bi imenovala novu vladu bi bila ista ona koja je i usvojila budžet.

No, Konaković u izjavi za Patriu kaže da on nema takve informacije te da se sjednica Izvršnog odbora SDA Sarajevo tek treba održati.

- Taj proces bi morao krenuti od nas, ja bih morao biti uključen od samog početka, tako da to nije tačno. Čovjek je sad svakako premijer, što bi to prihvatao ili ne prihvatao. SDA nije ponudila nit će ponuditi mandatara, tako kažu moji u vrhu stranke. SDA je trebala imati Izvršni odbor u toku ove sedmice, pa nije, ne znam što nešto se čeka. A, na tom Izvršnom odboru se određuje o daljem učešću u vlasti na način kakav jeste u poziciji ili opoziciji. O tome se još nije raspravljalo – tvrdi Konaković.  

Međutim, strankama se žuri, jer pitanje mandatara mora biti riješeno u ovih nekoliko dana. Nakon što je bivši premijer KS Suad Zeljković 8. februara podnio ostavku na tu funkciju, Vlada KS radi u tehničkom mandatu koji ističe 12. aprila i do tada je krajnji rok za formiranje nove Vlade KS.

Proteklih sedmica stranke koje imaju zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo odbijale su da daju prijedlog mandatara prebacujući odgovornost većinom na SDP i SDA, a očekivalo se i da će plenumi građana koji su se održali nekoliko puta dati svoj prijedlog.

Međutim, kako je ranije za Patriu potvrdila predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić, ona od plenuma nije dobila nijedan prijedlog za mandatara.

S druge strane šef Kluba zastupnika SDA u KS Elmedin Konaković ranije je kazao da ako su građani bili nezadovoljni smijenjenom Vladom KS, onda ne vidi zašto bi odgovornost opet preuzela SDA. Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo u ponedjeljak je usvojila budžet KS za 2014. godinu u iznosu od 798. 500.000 KM.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android