Objavljeno u kategoriji BiH na 03.04.2014 00:00:00

Termoelektrana Stanari će kršiti EU okolišne propise

Postavljanje kamena temeljca za elektranu kod Doboja: Problemi sa okolišnim standardima

Termoelektrana Stanari u izgradnji u Bosni i Hercegovni sasvim sigurno će prekršiti propise Evropske unije za ograničavanje emisije štetnih materija, upozovaraju iz evropske nevladine organizacija CEE Bankwatch koja prati razvojne projekte i njihov utjecaj na okoliš, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, stručnjaci ove organizacije su izvršili uvid, kako se navodi, u projekte nekoliko termoelektrana u regionu, u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i zaključili da pet projekata izlazi iz okvira koji vrijede u Evropskoj uniji. O svemu je obavještena i Energetska zajednica, koja još uvijek razmatra njihovu prijavu.

Problem i je i termoelektrana Kolubara B u Srbiji kojoj je dopušteno da emituje dva i pol puta više štetnih gasova, nego je to dozvoljeno u Evropskoj uniji. Iz ove organizacije upozoravaju da EU mora što prije reagirati obzirom da se radi o državama koje su u procesu proširenje. Za termolektranu Stanari koju gradi EFT Gropup, navode da im je BiH dozvolila emisiju spornih materija dva puta višu nego što je dozvoljeno propisima Energetske zajednice.

- Ako se ovim pitanjem vlasti ne pozabave odmah, kasnije dograđivanje i usklađivanje sa propisima će biti mnogo skuplje, a to će platiti potrošači – navode iz CEE Bankwatch, javlja NAP. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android