Članak

AU nije postojao u Sarajevu: Kako su strani studenti donosili potvrde za privremeni boravak!?

Na pitanja inspektora koji je tada vršio nadzor, Prcić je negirao da se odvija nastava AU u BiH u tim prostorima već Američke škole za ekonomiju.

Piše: Amra Vrabac 


Iako Tužilaštvo BiH vodi istragu o diplomi prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića koju je izdao Američki univerzitet u BiH i za šta postoje dokazi da je falsifikovana te da Mehmedagić nije bio student AU u BiH, priča o nezakonitostima na AU u BiH čiji je osnivač i vlasnik Denis Prcić daleko je dublja i komplikovanija od izdavanja diploma.

Godinama unazad Prcić je potpuno nezakonito i bez dozvole za rad upisivao studente na fakultete Američkog univerziteta u BiH u Sarajevu gdje su slušali nastavu na nekoliko lokacija.

Prijave o tome upućivane su i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u više navrata, a dva puta je izvršen inspekcijski nadzor. U zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru iz decembra 2016. godine navodi se da je inspekciji dostavljena e-mail prepiska između Denisa Prcića i studenata i profesora u kojoj se navodi:

- Da od 13.06.2016. godine AU u BiH dijeli prostorije sa svojim partnerima Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH na devetom spratu.

- Mail od 17.10.2016. godine u kojem obavještava da će se nastava odvijati u objektu usklađenom potrebama i standardima AU u BiH i visokog obrazovanja na adresi Trg solidarnosti 10 Sarajevo s početkom od 24. oktobra 2016. godine.

Na pitanja inspektora koji je tada vršio nadzor, Prcić je negirao da se odvija nastava AU u BiH u tim prostorima već Američke škole za ekonomiju.

Podsjećamo, Američka škola za ekonomiju imala je dozvolu za rad na području KS i njen osnivač jeste AU u BiH. Problem je u tome što su studenti upisivali ipak fakultete na AU u BiH, a ne Američku školu za ekonomiju. Više studenata je potvrdilo za Patriju da im je sugerirano od strane Prcića i njegovih saradnika da, ukoliko ih neko pita da li su studenti AU u BiH, kažu da nisu već da su polaznici Američke škole za ekonomiju.

Kantonalna inspekcija je početkom 2017. godine obavijestila nadležno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, kao i Kantonalno tužilaštvo KS koje se oglasilo nenadležnim u ovom slučaju.

O tim svim radnjama je bilo upoznato Ministarstvo na čijem je čelu tada bio ministar Elvir Kazazović (SDA), ali nije poduzeo nikakve aktivnosti da se spriječi nelegalan rad AU u BiH u Kantonu Sarajevo. 

No, studenti su dobijali potvrde o školovanju sa pečatom AU u BiH s kojima su ostvarivali pravo na zdravstvenu zaštitu, studentske iskaznice za GRAS, i što je najvažnije na osnovu tih potvrda su ostvarivali i pravo na boravak u KS kada je riječ o stranim državljanima.

Kada se priča oko AU u BiH počela detaljnije otkrivati tokom 2020. godine, a studenti prijavili Prcića za iznudu i ucjenu jer je tražio po dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju čime je uslovljavao izdavanje diploma studentima četvrte godine i Tužilaštvu TK i Tužilaštvu KS, onda se počela otvarati jedna druga priča. Profesori koji su predavali na AU u BiH i držali nastavu u Sarajevu, danas ne žele javno govoriti o svom angažmanu. Neki od njih su potvrdili za Patriju da ih je lično pozivao Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti koji je tada bio dekan Nacionalne sigurnosne akademije pri AU u BiH da predaju polaznicima. Riječ je o programu koji također nije imao dozvolu za rad u Sarajevu, a stipendije su nuđene svim policijskim agencijama, institucijama za magisterije i doktorate. Polaznici tog programa u martu 2020. godine shvataju da su prevareni, a ubrzo će svi procesi na AU u BiH biti zaustavljeni.  

U januaru 2021. godine Terenski ured Sarajevo Službe za poslove sa strancima uputio je dopis Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS u vezi odobrenja/produženja privremenog boravka po osnovu obrazovanja stranih državljana. Navode da je u toku više postupaka i da su predočili potvrde o statusu redovnih studenata Američkog univerziteta u Sarajevu.

„Terenskim provjerama postupajućih inspektora pojavila se sumnja u opravdanost zahtjeva, obzirom da se nije moglo doći do saznanja da predmetna visokoškolska obrazovna ustanova obavlja djelatnost. Potvrde o statusu redovnih studenata izdatih od strane visokoškolskih ustanova su zakonski preduslov za odobrenje/produženje privremenog boravka po osnovu obrazovanja stranih državljana u BiH. Molim da dostavite informacije o tome da li je Američki univerzitet akreditovana ustanova koja obavlja svoj rad na području KS, kako bi postupak regulisanja statusa navedenih lica bio okončan“, navodi se u dopisu Službe za poslove sa strancima.

Kako Patria nezvanično saznaje u toku je proces oduzimanja dozvole za rad Američkoj školi za ekonomiju jer ne ispunjava uslove na osnovu kojih joj je odobren rad u KS.

U aprilu ove godine kantonalni tužilac Sanin Bogunić, koji će uskoro preuzeti dužnost i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, u odgovoru Patriji naveo je da je u oktobru 2017. godine formirao predmet „Američki univerzitet u BiH“ po dostavljenoj Informaciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Predmet se nalazi u fazi provjera, budući da SIPA ovom tužilaštvu nije podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bilo kojeg pravnog ili fizičkog lica, već su podnošeni Izvještaji o poduzetim mjerama i radnjama jer nije utvrđen osnov sumnje o počinjenom krivičnom djelu”, naveo je Bogunić.

Krajem 2020. godine Boguniću je predata prijava više studenata AU u BiH za iznudu i ucjenu, a koju je nakon nekoliko mjeseci proslijedio SIPA-i na dalje postupanje.

Pitanje na koje će nekad neko morati odgovoriti je ko je dozvolio Prciću nezakonit rad u Sarajevu više od deset godina, a ko je žmirio na te nezakonitosti. Sistem koji je trebao sankcionisati i zaustaviti nelegalan rad pokrivao je Prcića čime je narušeno povjerenje u institucije i one koji ih vode i tada i sada.

#BiH