Članak

HDZ BiH protiv novog konkursa za direktora FUP-a, traže imenovanje Galića

HDZ BiH je protiv novog konkursa jer na toj poziciji žele Zorana Galića, aktuelnog direktora Granične policije BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Nezavisni odbor Parlamenta FBiH još uvijek nije dobio materijal sa sjednice Vlade FBiH 8. jula na kojoj se Vlada izjašnjavala o svakom kandidatu pojedinačno s liste koju je pripremio NO za direktora Federalne uprave policije.

Nijedan kandidat od njih sedam nije dobio podršku Vlade FBiH. Riječ je o listi koju je NO pripremio još u aprilu 2019. godine nakon okončane konkursne procedure i predao je ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari. Na sjednici Vlade FBiH u junu 2019. godine donesen je zaključak da se imenovanje prolongira do formiranja nove Vlade FBiH. Tada su HDZ BiH i SBB bili protiv, ali je zaključak ostao na snazi. Do formiranja nove Vlade nikada nije došlo. 

Nakon više od dvije godine ista lista je stavljena na glasanje, a nakon što nijedan kandidat nije dobio većinu postavlja se pitanje koja je dalja procedura. Na listi su: Zoran Galić, Milan Galić, Ensad Korman, Robert Perić, Ljuban Frljić, Mustafa Hujdurović i Zoran Čegar.

Zakon o unutrašnjim poslovima precizira samo da se imenovanje vrši 30 dana od dana prijema liste. Ali ne tretira dalji postupak šta u slučaju ukoliko se ne imenuje niko s predložene liste što je sada slučaj.

Predsjednik NO Marko Milićević potvrdio je za Patriju da će sjednica NO biti krajem mjeseca, a ranije je kazao da nisu ispunjeni uslovi da bi se konkurs poništio i raspisao novi.

Ministar Aljoša Čampara pozvao je NO da poništi raniji konkurs i raspiše novi jer nijedan kandidat nije dobio većinu.

U sve se uključio i predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH) koji je pozvao Vladu da imenuje direktora sa dostavljene liste.

"Vlada FBiH nakon dvije godine i skoro tri mjeseca donosi Zaključak broj: 1132/2021. kojim se navodi da niti jedan kandidat s Liste kandidata koji ispunjavaju sve uvjete Javnog natječaja nije dobio podršku Vlade Federacije, te da nije imenovan ravnatelj Federalne uprave policije. Zaključkom se također daje preporuka Neovisnom odboru Parlamenta FBiH da poništi provedeni Javni natječaj i ubrza proceduru ponavljanja natječaja. Donoseći prethodno navedeni Zaključak, Vlada FBiH postavlja se iznad zakona, uz to navodeći i Neovisni odbor da također postupi suprotno odredbama zakona i raspiše ponovni Javni natječaj“, navodi Čavara.

HDZ BiH je protiv novog konkursa jer na toj poziciji žele Zorana Galića, aktuelnog direktora Granične policije BiH.

Čavari smeta i što je za vršioca dužnost direktora FUP-a imenovan zamjenik Ensad Korman s obzirom da je i ministar iz istog konstitutivnog  naroda.  

#BiH