Objavljeno u kategoriji BiH na 03.04.2014 00:00:00

Radivojević: FBiH dobija moderne zakone za sprečavanje korupcije

Radivojević: Jednoglasno usvojeni prijedlozi

Vlada Federacije BiH jednoglasno je utvrdila set antikorupcionih zakona, od kojih su najznačajniji Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH i Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja FBiH u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da su ovo vrlo značajana pravna rješenja i da idu u pravcu intencije da se dobije jedan moderan zakon za sprečavanje korupcije i nezakonito stečenu imovinu.

- To je jedan dobar pravac i očekujem da će u Parlamentu biti usvojeni ovi zakoni. Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine stečene krivičnim djelom uređuje se transparentan način upravljanja oduzetom imovinom koja je stečena na nelegalan način. Intencija predlagača je bila da se donese jedan ovakav propis vezano za oduzimanje imovine i sprečavanja svakog oblika  protiv pravnog pribavljanja koristi – kaže Radivojević za NAP.

On je dodao da je postojala jedna opravdana potreba za donošenje ovakvih zakona te da je ovo jedan dobar pristup Vlade FBiH. Radivojević kaže da se na sjednici Vlade detaljno prezentirao tekst po tekst zakona, a da su zadovoljni činjenicom da Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije predstavlja najveći mogući konsenzus svih strana uključenih u proces izrade teksta Zakona.

- Održana je i javna rasprava i provodene su dodatne konsultacije između predstavnika pravosudnih institucija i Vlade FFBiH kao predlagača, uz učešće Delegacije Evropske unije u BiH. U ovom procesu su u ime pravosudnih institucija učestvovali VSTV, Vrhovni sud FBiH i Federalno tužilaštvo – dodao je Radivojević.

Ovaj zakon, između ostalog, uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni u vršenju funkcija krivičnog gonjena i suđenja u postupcima za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android