Članak

Džindić slagao građane: Plin s Turskog toka nije jeftiniji!

U odgovoru koji je dostavljen, navodi se da se jednostavnim matematičkim izračunom pretvorbe kWh u Sm3 i podjelom fakturiranog iznosa

SARAJEVO, (Patria) - Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije u martu ove godine kazao je da će plin dostavljen Turskim tokom biti jeftiniji za 20 posto, i tada je očito slagao, jer podaci kazuju potpuno drugačije.

Naime, zastupnici u Parlamentu Federacije BiH pomno prate trzavice koje su se desile u vezi sa prelaskom na Turski tok, iako postoji važeći ugovor s Mađarskom, te su od BH Gasa zatražili jasne odgovore u vezi sa cijenom. 

U odgovoru koji je dostavljen, navodi se da se jednostavnim matematičkim izračunom pretvorbe kWh u Sm3 i podjelom fakturiranog iznosa tom količinom dobivenog Sm3 jedinične cijene su za april mjesec 284 dolara, a za maj 285 dolara.

„Posljednja cijena, cijena iz mjeseca marta, po kojoj je Gazprom Export fakturirao gas, a koju je BH-Gas direktno platio Gazprom Exportu i koji je i isporučen 'starim' pravcem snabdijevanja izosila je 145,04 dolara. Od aprila prešlo se na Turski tok i cijene su date na 1000 Sm3/USD kako smo ranije precizirali“, navodi se u dopisu BH-Gasa kojeg je Patria dobila iz Parlamenta FBiH.

Ovim se dokazuje da je Džindić obmanuo javnost, ali i Vladu FBiH kada je zastupao priču o jeftinijem plinu samo da se pređe na Turski tok. Sve je to bila, kako se vidi danas, paušalna ocjena SBB-ovog ministra.

Podsjećamo, na inicijativu Vlade FBiH započete su aktivnosti koje trebaju da definišu Energoinvest Sarajevo kao snabdjevač prirodnog gasa za potrebe FBiH i BH-Gasa kao operatora transportnog sistema. 

Sve ovo je rezultat odluke Energoinvesta o prelasku na Turski tok. Energoinvest i BH-Gas su potpisali sporazum da u prelaznoj fazi (april-juni) do potpunog definisanja tarife za transport gasa kroz transportni sistem BH-Gasa sve obaveze koje ima BH Gas po osnovu isporučenog i naplaćenog gasa potrošačima plaća Energoinvest, a na osnovu ispostavljene fakture.

U dopisu BH Gasa upućenog kao odgovor zastupnicima navodi se da BH Gas ne posjeduje niti im je dostavljena od strane Energoinvesta struktura cijena za april i maj, pa su dostavili što su imali.

„Zašto je ovolika razlika gledajući mart u odnosu na april i maj nije nam poznato“, naveli su u odgovoru.

Ovo bi moglo otvoriti brojna pitanja, jedno je svakako činjenica da se sve manje spominje novi bh. gasovod 'Južna interkonekcija' za koji je sve spremno, ali zakon iz Vlade FBiH još nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Inače, danas će Vlada FBiH na sjednici razmatrati i plan rada BH-Gasa za ovu godinu iako je već nastupio sedmi mjesec čime se pokušavaju zaustavili procesi u ovom preduzeću. 


 

#BiH