Članak

Vladika Amfilohije nasamario Brozove: Jovanki i Titu služio opijelo

- Bilo je to mimo bilo kakvog dogovora. Mitropolit je znao, da je unaprijed rekao šta mu je namjera, niko od Jovankine familije ne bi pristao. Jer, on je već pitao da drži opelo na njenoj sahrani, pa

Porodice nekadašnjeg predsjedničkog bračnog para Broz, Tita i Jovanke, ljuta je na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zato što ih je, kako kažu, "obmanuo zbog sopstvene promocije", prenosi novinska agencija Patria.

- Vladika Amfilohije je, prije dvije sedmice, pozvao Jovankinu sestru Nadu i pitao da li bi neko od porodice pošao sa njim u Kuću cvijeća, da se pokloni njenim sjenima - priča ogorčeno Titov unuk Joška Broz.

- Pošli su Nada i Goran, sin Jovankine treće sestre, Zore, koja je bolesna. Kad su se približili Titovom i Jovankinom grobu, Nada Budisavljević i Goran Aleksić ostali su zatečeni: vladika Amfilohije odjednom je počeo da služi opelo! Tu se stvorio i neki fotograf, pa su krenuli da sijevaju blicevi.

- Bilo je to mimo bilo kakvog dogovora. Mitropolit je znao, da je unaprijed rekao šta mu je namjera, niko od Jovankine familije ne bi pristao. Jer, on je već pitao da drži opelo na njenoj sahrani, pa su sestre odbile.

Mitropolit Amfilohije Radović izjavio je, zaista, poslije Jovankine smrti, u oktobru 2013., da ona zaslužuje opelo. Rekao je još da je bio u kontaktu sa njom godinu ili dvije prije toga, i da je htio da je posjeti kad je dovezena u Urgentni centar KCS. Do toga, ipak, nije došlo jer su mu ljekari objasnili da njeno zdravstveno stanje to ne dozvoljava.

Tada je izjavio i da je Jovanka bila „vjerujuća“, i da se iz knjige o njoj vidi da je njena porodica dala 70 sveštenika i mnogo oficira.

Joška Broz ovo oštro demantuje:

- I Tito i Jovanka bili su komunisti do posljednjeg dana i izjašavali su se kao Jugosloveni. Nisu bili vjernici i nikada ne bi pristali da im popovi drže službu nad odrom.

#Region