Članak

ČEGA SE BOJI KOMANDIR KLISARA U policiju uvodi autokratski sistem kontrole, kao da mu je dedovina!?

U strahu su velike oči kaže narod, a kod Klisare sve veće, pa je zbog toga odlučio zloupotrijebiti položaj.

Piše: Rasim BELKO ([email protected])


Sve su prilike da voda ulazi u uši komandiru Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Željku Klisari, pa mu se u svakoj prilici ukazuju 'neprijatelji', a paranoja i strah od zakona počinju preovlađivati njegovim životom. 

U takvom stanju Klisara je počeo da uvodi autokratski i neprihvatljiv sistem rukovođenja i ponašanja i sve češće pravi greške koje bi ga na kraju mogle odvesti na optuženičku klupu na koju je on poslao policajce koji su prijavljivali njegov kriminal. 

U strahu su velike oči kaže narod, a kod Klisare sve veće, pa je zbog toga odlučio zloupotrijebiti položaj i na sastanku jedinice na čijem je čelu oštro romanijski zaprijetio svim policajcima koji se druže sa 16 otpisanih kolega. A ranije smo pisali i ponovo nam je potvrđeno da takvih druženja i nema. 

Očito da panika nadvladava razum, pa Klisara vidi i onog čega nema i zbog toga policajcima u službi poručuje poruke tipa ove: "Neki od vas nisu prestali sa starim navikama... Pa zar vam nije jasna slika ovih 16 kako su prošli...Znamo da pijete kafu s nekima, znamo da kontaktirate neke od njih. Oni ne lažu samo na nas, već i na vas. Oni ne potapaju samo nas, već i vas".

Nakon ovakvih poruka rukovodstvo MUP-a KS i komesar Nusret Selimović dobro bi trebali porazmisliti o zamjeni na čelu Jedinice za saobraćaj, jer paranoičan čovjek, koji strahuje da bi njegova djela mogla biti razotkrivena u stranju je počiniti svašta. 

Također, umjesto da prijavi ako ima kakva saznanja o nezakonitom djelovanju svojih policajaca, Klisara ih upozorava. A valjda bi po slovu zakona morao da ih prijavi. Ili ih samo prepada, jer oni možda znaju za više njegovih nedjela. 

Pitam se čega se toliko boji Željko Klisara pa javno vrši presing i mobing ne na nekoliko policajaca, već na cjelokupnu jedinicu. Razmišljajući o tome dolazim do zaključka a šta ako su priče o "privatnom radaru", "kamionima", "vagama" i "milionima", koje su iz Tužilaštva i MUP-a KS pokušali staviti na teret 16 otpisanih policajaca, zapravo teret Klisare i nekog njegovog policijskog klana. 

Jer, ranije smo pisali i u detalje opisivali na koji je način Klisara djelovao da zaštiti  sebe, svoje policajce i klijente koji na cestama širom KS mogu raditi šta hoće, a pripadnici Jedinice za saobraćaj ih ne smiju kazniti. Sva djela dođu na naplatu, Klisara to zna, a sada svjestan da mu priča o 16 žigosanih i ne prolazi najbolje, pokušava kreirati izlaznu strategiju. 

Valjda zbog toga se i usuđuje javno prijetiti policiji, no bude li pravosuđe radilo i najmanji dio svoga posla, 16 otpisanih zamijenit će Klisara i njemu odani. 

Pitamo Klisaru i ostatak vrhuške MUP-a KS zašto je i čime zabranjeno da doskorašnje kolege, koje su dijelile isti hljeb, ne mogu danas popiti kafu i razgovarati. Koliko je javnosti poznato 16 policajaca nema nikakve mjere zabrane, pa ni te da sa kolegama piju kafu i razgovaraju. 

Klisara je očito u strahu pobrkao stvari, pomislio da mu je Jedinica za saobraćaj dedovina i ćaćevina i da može kako hoće i do kada hoće. No, sreća svih nas koji se moramo uzdati u takve policajce i policiju kojom rukovode je što ničija nije do zore. Pa neće ni Klisarina. 

Zna to i onih 16 žigosanih, koji jedva čekaju da izađu pred sud i demontiraju optužnicu koja to nije u slučaju kojeg de facto nema. Kilavi pokušaj i medijska farsa raspršena je u vazduh, tako da će uskoro na sudu krenuti dokazivanje onog čega se Klisara i slični boje. 

Policajci jasno poručuju: "Red je na Sud i ne bojimo se, jer znamo da će pravda pobijediti. Klisara, to ti poručujemo"! "Budi čovjek barem jednom u životu i nemoj svaljivati na druge. Istina će jednom izaći na vidjelo, a mi je sa nestrpljenjem čekamo. Nakon svega što su nam učinili, sada nam prijete zbog krivične prijave koju smo podnijeli. Mi nemamo nikakve zaštite, a osudili su nas prije presude, uništili nas i naše porodice", poruka je policajaca, koji podvlače da će svjetlo pravde uskoro doći i obasjati kriminal onih koji su mislili da će ih se lako riješiti i sebe zaštititi.

Pitaju se žigosani policajci može li se u ovakvoj situaciji neko adekvatno braniti. 

"Imaju čitav sistem, koji ne radi u zaštiti naroda, već pojedinaca. Mi se ne bojimo, a oni nas svakodnevno pokušavaju zastrašiti. Neće im to proći", zaključuju policajci. 

Čini se da MUP KS odavno nije bio u težoj situaciji, pucnjave svakodnevica, krađe auta opet u modi, saobraćajne nesreće odnose živote, kriminal cvate u Kantonu i njegovoj policiji, a Klisara i klisare naše sigurnosti brinu se samo kako da zaštite sebe i one oko sebe. 

Vrijeme je da pravosuđe prioritetno, a potom i sve ostale institucije krenu u ofanzivu i čišćenje kukolja iz policijskih uniformi.

#BiH #MUPKS #16Policajaca #ŽeljkoKlisara #JedinicaZaSaobraćaj