Članak

Mediha Salkičević optužena za terorizam pojavila se na sudu u Chicagu

Ona se kao i drugi optuženi tereti za pružanje materijalne podrške teroristima i grupama koje su SAD proglasile stranim terorističkim organizacijama, uključujući i ISIL

Jedna od šest bh. imigranata u SAD optuženih za slanje novca i oružja terorističkim grupama u Siriji i Iraku Mediha Medy Salkičević pojavila se na sudu u Chicagu, javljaju američki mediji, prenosi novinska agencija Patria.

Ona se kao i drugi optuženi tereti za pružanje materijalne podrške teroristima i grupama koje su SAD proglasile stranim terorističkim organizacijama, uključujući i ISIL.

Mediha je majka četvero djece. Prilikom čitanja optužnice izjasnila se da je razumije i ako bude osuđena, mogla bi biti osuđena na 15 godina zatvora i kaznom od 50.000 dolara za svaku od optužbi.  

Sutra će biti odlučeno da li će Salkičević putovati u Missouri gdje će biti održano suđenje ili će ostati u pritvoru u Chicagu.

Osim Medihe Salkičević, optuženi su Ramiz Zijad Hodžić (40) i njegova supruga Sedina Unkić Hodžić (35), te Armin Harčević (37) svi iz okruga St. Louisa, Nihad Rosić (26) iz Utice, New York, te Jasminka Ramić (42) iz Rockforda, Illinois.

Petero optuženih je uhapšeno, dok je šesti u inostranstvu. 

#Svijet