Članak

Muškarac krenuo na Sljeme i povrijedio se: Akcija spašavanja trajala sedam sati

Nakon što su oko 17 sati došli do povrijeđenog, uslijedila su 4 sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg.

Akcija spašavanja izletnika koji se uputio na Sljeme, a pritom povrijedio kičmu i ostao zarobljen u snijegu trajala je od 15 do 21 sat u subotu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Muškarac je bio zarobljen u dubokom snijegu od 15 sati, ali je uspio pozvati službu spašavanja.

Nakon poziva na dežurni telefon, spasioci Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju. Veliki problem predstavljalo je dnevno svjetlo, i veći dio akcije izveden je po mraku. Iako nepovoljni uslovi na putu, uz pad temperature zraka, spasioci su uspjeli doći do povrijeđenog muškarca.

Spasioci su dodatno bili natovareni nosilima, užadi i medicinskom opremom, a uspinjali su se kroz dubok snijeg.

Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina sa opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, nastupio je mukotrpni transport pješke s nosilima jer nikakvo vozilo niti motorne sanke nisu uspjele proći kroz nanose snijega.

Uslijedilo je 4 sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg. Transport po mrkloj noći kroz snijegom zatrpanu šumu bio je moguć zahvaljujući upotrebi GPS-a i u njemu unesenih HGSS obilježenih puteva, ostale opreme spašavatelja te spremnosti i sposobnosti njih samih.

Čim se se spustili do ceste, povrijeđenog je preuzela hitna pomoć. Iz GSS-a upozoravaju da se ne kreće na planinu sam i bez adekvatne opreme.

 

 

#Region