Članak

Borac koji je uništavao tenkove nakon pisanja Patrije ipak ide u banje, potrebna i druga pomoć

Potrebna pomoć i drugih institucija

Piše: Ernad Metaj


Nakon pisanja Patrije, a na inicijativu boraca iz Odbora 92-95 ministarstvo za boračka pitanja TK je obećalo da će na banjsko liječenje uputiti RVI Nihada Mutapčića. Njemu je u ratu bilo lakše uništavati neprijateljske tenkove nego se boriti s administracijom nakon rata,

-    Dogovorili smo da Nihad koji je obolio od PTSP-a, ali i bio nepokretan sedam mjeseci nakon nesreće koju je imao ponovo podnese zahtjev. Iduće sedmice će mu biti omogućen odlazak u banju, a mi ćemo se potruditi da sve organizujemo, rekao nam je Emir Sofić iz Odbora 92 – 95.

Resorni ministar Fedahija Ahmetović ostaje pri stavu da je ranija odbijenica bila u skladu s važećim kriterijima, ali kaže da će Nihadu pomoći na drugi način.

-    Odlazak u banju se odobrava na osnovu ljekarskog mišljenja. Ja sam danas ljudima iz Odbora 92-95 pokazao dokumentaciju i negativno mišljenje ljekara. Kao ministar ja ne mogu preko toga, ali stalo mi je da pomognemo svakom borcu pa ćemo i u ovom slučaju naći rješenje, za Patriju je rekao Ahmetović.

Nije mogao demantovati, niti potvrditi, navode boraca da u banju idu foteljaši i punice onih koji bi trebali brinuti u borcima. Slaže se da u rad boračkih udruženja treba uvesti reda.

-    Kao i u sve druge oblasti. To je višegodišnji problem za koji se mora tražiti rješenje, smatra ministar.

Nihad je imao 20 godina kada je počeo rat. Danas jedva sastavlja kraj s krajem. Progone ga ratne slike, a nakon rata je imao i nesreću koja ga čini nepoželjnim za poslodavce. Invalidnina ne može biti ni da se plate režije.

Borci su ipak ranije tvrdili da su se na licu mjesta uvjerili kako liječenje u banji dobijaju oni koji ne zaslužuju, dok su borci poput Nihada prepušteni na milost birokrata.S obzorom da zdravstveno stanje Nihada, na čijem licu su neizbrisivi tragovi bitke sa životom poslije rata, te njegovu lošu socijalnu situaciju ministar je apelovao i na druge institucije da pomognu.

Iz Odbora 92-95 sastanak s ministrom za boračka pitanja ocjenjuju konstruktivnim i najavljuju novi susret u Srebreniku. Njihov cilj je kažu da se konačno pokaže istina, a insistiraju na prekidu finansiranja boračkih organizacija kako bi se isprofilisali oni koji zaista žele dobro borcima i oni koji sve rade za ličnu korist.

#BiH