Članak

Albanci masovno bježe sa Kosova u zemlje EU

- Sve smo ostavili na Kosovu. Nemamo od čega da živimo. Velika je bijeda. Znam da će biti teško stići do tamo, ali mi ničega na Kosovu nije žao - kaže sredovječni Albanac koji je u Suboticu stigao sa

Vanrednim autobuskim linijama na glavnu stanicu u Suboticu svakodnevno pristigne najmanje 500 Albanaca sa Kosova. Najčešće dan provedu na Paliću, a zatim nastavljaju put ka Mađarskoj i drugim zemljama EU prelazeći ilegalno granicu. Izbjegavaju velike granične prelaze, poput Kelebije i Horgoša, i tajnim kanalima, preko njiva, odlaze na Bačke Vinograde, pišu srbijanski mediji, prenosi novinska agencija Patria.

- Sve je počelo diskretno prije četiri sedmice, kada smo primjetili povećan broj putnika u linijskom saobraćaju, ali od prije deset dana imamo u prosjeku do sedam vanrednih autobusa koji dolaze sa juga. Putnici se kratko zadržavaju na autobuskoj stanici i taksijem idu dalje - kaže Miodrag Stojković, pomoćnik direktora “Suboticatransa” za autobusku stanicu.

Vanrednom linijom “Niš ekspresa” iz Prištine jučer su na subotičku stanicu do 10 sati stigla četiri autobusa ovog prevoznika. Putnici, najviše omladine i nekoliko porodica, izlaze pognutih glava i prilaze taksistima koji ih čekaju ispred i voze po cijeni od oko 30 eura.

- Više od mjesec dana stižu putnici sa Kosova vanrednim linijama i mi ih vozimo najčešće na Palić, do motela i hotela - kaže taksista Nebojša Jeremić.

Niko od putnika nije bio raspoložen za razgovor, samo malobrojni su čak pristali da zastanu.

- Sve smo ostavili na Kosovu. Nemamo od čega da živimo. Velika je bijeda. Znam da će biti teško stići do tamo, ali mi ničega na Kosovu nije žao - kaže sredovječni Albanac koji je u Suboticu stigao sa dvoje djece i ženom.

U Mađarskoj ih ne dočekuju raširenih ruku. Načelnik pograničnog mjesta Ašotalom Laslo Toročkaj predložio je da se oko sela podigne ograda kako bi se mjesto odbranilo od azilanata.

#Region