Članak

Uhapšeno šest osoba iz BiH u SAD-u zbog finansiranja ISIL-a

Svih šest uhapšenih je emigriralo u SAD-u, rekao je tužitelj. Tri su postali naturalizirani državljani, a ostali su ili izbjeglice ili imaju pravni status rezidenta.

Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je u akciji FBI-ja u Saint Louisu, New Yorku i Chicagu zbog sumnje da su novac i opremu obezbijedili teroristima Islamske države i al-Qaide u Iraku, saopćeno je iz Državnog tužilaštva SAD, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova supruga, Sedina Unkić Hodžić (35), i Armin Harčević (37), uhapšeni su u St. Louisusvi. Ostali optuženi su Nihad Rosić (26) Utica, NY; Mediha Medy Salkičević (34) i Jasminka Ramić (42).

Oni su optuženi za pružanje materijalne podrške teroristima, a u optužnici se navodi da su ove aktivnosti počeli u maju 2013. godine.

Hodžići, Salkičević, Ramić i drugi prikupljali su novac u Sjedinjenim Američkim Državama za borce u Siriji, Iraku i drugdje. Oni su čak kupovali američke vojne uniforme, borbene čizme, vojne viškove opreme, taktičku opremu i nišane. Oni su poslali 10.000 dolara u gotovini i pomagala trećim stranama u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i drugdje, kaže se u optužnici.

Hodžići su također poslali novac u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu kao podršku borcima, kaže se u optužnici.

Svi optuženi su u komunikaciji koristili riječi braća, lavovi, bosanska braća.

Rosić se pokušao ukrcati na let u julu kako bi se borio u Siriji.

Svih šest uhapšenih je emigriralo u SAD-u, rekao je tužitelj. Tri su postali naturalizirani državljani, a ostali su ili izbjeglice ili imaju pravni status rezidenta.

Terorističkoj organizaciji prijeti 15 godina zatvora ili čak doživotni zatvor.

Susjedi uhapšenih iz St. Louisu ostali su zatečeni hapšenjem Hodžića koji imaju troje djece. Opisuju ih kao prijateljski par. Ramiz Hodžić je stalno bio u kući, navode susjedi.

 

 

 

#Svijet