Članak

'Karta političkog islama' uzburkala duhove u Austriji

Muslimani su nakon objavljene “mape” najavili tužbu. A Vijeće Europe pozvalo je na povlačenje odluke, piše Spiegel, prenosi DW.

*Patria( / "Karta političkog islama" izaziva bijes ne samo među muslimanima u Austriji, piše njemačka štampa. Austrijska vlada je naime prošlog četvrtka objavila tzv. "kartu islama".

Muslimani su nakon objavljene “mape” najavili tužbu. A Vijeće Europe pozvalo je na povlačenje odluke, piše Spiegel, prenosi DW.

Ministrica integracija Susanne Raab (ÖVP) stala je u odbranu karte, navodi dalje list. “To ni u kom slučaju nije generalna sumnja prema muslimanima,” rekla je Raab za “Welt”. “Riječ je o zajedničkoj borbi protiv ‘političkog islama’ kao plodnog tla ekstremizma”, dodala je ona.

“Karta političkog islama” izrađena na zahtjev Austrije
“Na karti su ucrtane 623 muslimanske organizacije, udruženja i džamije sa sjedištem u Austriji. Izrađena je na zahtjev Dokumentacijskog centra za politički islam, koji je osnovan 2015. godine kao neovisni fond Republike Austrije. Predstavnici muslimana i opozicije kritikovali su, između ostalog, što su na karti prikazane sve islamske institucije. Bez obzira imaju li ekstremističke-antidemokratske tendencije. Muslimanska omladina Austrija (MJÖ) najavila je tokom vikenda da će podići tužbu”, piše Spiegel.

“Karta prevazilazi cilj i potencijalno je kontraproduktivna”. Navodi se u izjavi specijalnog povjerenika, između ostalog, za antimuslimansku netoleranciju i zločine iz mržnje, Daniela Höltgena. On je dalje naveo da se mnogi muslimani osjećaju stigmatizovano i da je njihova sigurnost ugrožena objavljivanjem adresa i drugih detalja, piše Spiegel.

“Karta, koja je dostupna na internetu, projekt je Dokumentacijskog centra za politički islam i Sveučilišta u Beču”, piše Die Welt. Dodaje da pored naziva 623 muslimanske organizacije, “sadrži i informacije o vezama u inozemstvu”.

“Karta bi trebala pridonijeti transparentnosti”, rekla je ministrica integracija Susanne Raab (ÖVP) na prezentaciji u četvrtak. Ne radi se o “stavljanju muslimana pod generalnu sumnju”, naglasila je. Međutim, želi se posmatrati “opasan razvoj ‘političkog islama'”, naglasila je ona, piše Die Welt. List dodaje da je Sveučilište u Beču odbilo upotrebu njegovog loga na web-stranici na kojoj je prezentovan projekt.

“Tarafa Baghajati, predsjedavajući Muslimanske austrijske inicijative (IMÖ), ogorčen je. “Možete li zamisliti da bi mogla biti napravljena jedna takva karta židovstva ili kršćanstva u Austriji?”, rekao je on u razgovoru za radio stanicu ORF”, piše Die Welt.

“Neophodnoj borbi protiv ekstremizma, koja bi u idealnom slučaju trebala biti vođena zajedno s muslimanima, ovakav pristup ne podstiče. Naprotiv. Na društvenim mrežama su relevantni neoselafistički akteri već počeli koristiti postupak u propagandne svrhe. Oni sebe uspoređuju sa progonjenim Židovima tokom nacističkog režima. Narativ o žrtvi i konstrukcija “mi” i “oni” u kontekstu scenarija prijetnje su životni eliksir ekstremističkih aktera. Dakle kartom islama je paradoksalno u ime borbe protiv ekstremizma, pružena hrana ekstremistima za njihovu propagandu. I to i onima koji tvrde da su branitelji muslimana. I onima koji tvrde da su branitelji kršćanskog zapada”, ocjenjuje Die Zeit.

#Svijet