Članak

SDA je branila Grubešu, vraća joj se novim 'kockanjem' s državom i građanima

Turizam je na koljenima, Vijeće ministara BiH neće da mu pomogne

Piše: Ernad Metaj


Ako je neko i sumnjao, posljednjih dana se jasno potvrdilo da je aktualni saziv Vijeća ministara BiH najgori kojeg je BiH imala. Novcem građana dobro plaćeni ministri ne rade u interesu onih koji ih finansiraju i čiji novčanik je uglavnom znatno tanji od njihovog. Međusobnim ucjenama HDZ, SNSD i SDA su još jednom ugrozili bosanskohercegovačku ekonomiju, a posebno sektor turizma koji je svakako na koljenima zbog posljedica pandemije.

Ministri HDZ-a su ostali istrajni u blokadi olakšavanja viznog režima za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku te Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Lažni je to pokušaj „nosilaca evropskih vrijednosti“ da se dodvore EU prevashodno zaustavljanjem masovnijeg dolaska građana Saudijske Arabije u BiH. 

Pokušaj ministra pravde Josipa Grubeše da to opravda poštivanjem vizne politike EU koja je kako on tvrdi izrazila zabrinutost zbog mogućeg ukidanja viza za ljude iz Saudijske Arabije najbolje demantuje Albanija koja je zbog svog turizma donijela sličnu odluku kakva se predlagala za BiH. Pri tome ne treba zaboraviti kako je Albanija kandidat za ulazak u EU, dok aktualna vlast u BiH našu zemlju drži miljama daleko od članstva jer ne poštuju puno važnije preporuke EU izražene u 14 prioriteta.

S druge strane SDA ne treba da se ljuti na ministra Grubešu, već na sebe i svoju interesnu politiku. Zbog nje su upravo zastupnici SDA u Državnom parlamentu onemogućili smjenu ministra Grubeše kojem je izgleda latinski jezik najjača poveznica s pravom i pravdom. Ako ministar Grubeša uz podršku SDA može da ne poštuje presude Ustavnog suda BiH, kao u slučaju presude za upis Akademije nauka i umjetnosti BiH u registar, onda ne čudi ni njegovo ponašanje u slučaju viznih olakšica.

HDZ kao stranka koja najviše preferira „kockanje“ mnogo puta je dokazala spremnost vlastitih kadrova da državu i građane drže kao taoce uskostranačkih, ili pojedinačnih interesa. U slučaju viznih olakšica takva politika HDZ je preskupa za državni budžet, a posebno za turističke radnike koji će ostati uskraćeni za milionske prihode. 

Nesretan je pokušaj ministra finansija Vjekoslava Bevande da prihodima od viza u iznosu od 880.000 maraka opravda destruktivnu politiku svoje stranke. Ministar je selektivan, govori o godišnjim prihodima, dok je odluka o viznim olakšicama trebala biti privremenog karaktera i za boravak do 30 dana. S druge strane kao ministar finansija Bevanda se uopće ne osvrće na benefite koje bi takva odluka donijela. Prema zvaničnim pokazateljima turisti iz Saudijske Arabije posljednjih godina su u vrhu liste onih koji dolaze u BiH. Kroz ostvarena noćenja spadaju među tri najznačajnija turistička potencijala, jer se prije pandemije taj broj povećao preko 150.000. Taj broj ove godine mogao je biti i veći jer su već aviokompanije iz ove zemlje najavile veći broj letova za Sarajevo, što bi sada moglo biti ugroženo zbog preusmjeravanja na neke druge destinacije. 

To bi bio i dodatni udar na Aerodrom Sarajevo gdje su već zbog manjka putnika smanjene plaće uposlenim za 30 posto. Jasno je da posljedice pandemije i inat politike vladajućih stranaka skupo plaćaju svi osim njih.

Manjak prihoda u budžetima ministri i poslanici neće nadoknađivati smanjenjem svojih primanja.

#BiH