Članak

Igre Vlade FBiH: Ponuđači na mukama, smeta cijena za Pfizer, Astra Zeneca nepoželjna, pa se traži!?

Vrlo je interesantno da Krajinagroup uopšte ne nudi vakcine Sputnik Zavodu za javno zdravstvo već sada traži pismo namjere za vakcinu Sinovac.

(Patria) - Svi pokušaji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da kupi vakcine protiv koronavirusa direktno od proizvođača bili su neuspješni, a sada kada je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH dao ostavku ovakva mogućnost još je manja.

Nevjerovatno je da niti jednu vakcinu, uprkos brojnim ponudama, Vlada FBiH nije kupila. Tako smo došli u opasnost od mutacije virusa, jer nismo u stanju za kratko vrijeme provesti imunizaciju, a vakcina nema.

Pehar je isticao da ima strahovite pritiske oko nabavke vakcina, a nakon odlaska sa direktorske pozicije pojavile su se različite priče. No, činjenica je jedna, Pehar i Vlada FBiH nisu uradili ništa. Bili su oprezni oko cijena, izražavali su sumnje spram ponuđača, a sjetit ćemo se kako su olako 10 miliona KM dali za respiratore!?

Ne želeći spominjati ponuđače, a kada dođe vrijeme i bude trebalo i to ćemo objaviti, ali je stanje takvo da su od nabavke vakcina ostala samo obećanja.

Tako je jedan ponuđač obezbijedio i rezervirao 500.000 vakcina proizvođača Pfizer. Poznati su bili i lotovi rezerviranih vakcina sa rokom trajanja 10/2021. godine. Ponuđena cijena je 37,90 EUR po dozi na paritetu FCA Aerodrom Sarajevo s mogućnošću isporuke svih 500.000 doza odmah ili sukcesivno u 2 ili 3 isporuke u roku od 60 dana od prve isporuke.

Plaćanje vakcina bilo bi tek poslije isporuke vakcina na Aerodrom Sarajevo i poslije dobijanja certifikata od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. No, Pehar je izražavao sumnju, a nikada nije održao sastanak iako su, prema saznanjima Patrije, iz kompanije više puta tražili sastanak.

Ujedno je otkriveno da su cijene vakcina proizvođača Astra Zenica proizvođača iz Indije po cijeni  20 USD,  a npr. ponuda vakcina Astra Zeneca od 13.03.2021. godine  po cijeni od 11 EUR proizvođač iz Evrope je propala!

Ponuđači su odustajali od Astra Zenece jer, kako saznajemo zbog insistiranja Zavoda za javno zdravstvo FBiH radi nus djelovanja i činjenice da ih već izbacuju iz upotrebe Austrija, Francuska, Italija, Danska pa čak i njihov prvi susjed Norveška. Tada su izbačene iz ponude Astra Zeneca i ponuđen je Sputnik, ali je na kraju sve propalo.

Sinovac vakcina se nudi po cijeni od 97,55 KM jedna vakcina 2 doze, no takva vakcina ne postoji!?

Zanimljivo je da su promijenjeni kriteriji gdje Zavodu i Vladi nisu odgovarale vakcine proizvede u Evropi po cijeni od 11 EUR, a odgovaraju sada vakcine proizvedene u Indiji po cijeni 20 USD.  

Ujedno iz Vlade i Zavoda su pokazali interes prema ponudama za vakcine Sputnik light koje nigdje nisu registrovane i nisu završena klinička ispitivanja. 

Upravo zbog toga je čudno da se porede cijene vakcina Pfizer koja je najkvalitetnija sa najmanjim brojem nus djelovanja sa ostalim vakcinama. Tačno je da je Pfizer najskuplji, ali tako je svugdje u svijetu. 

Postavlja se pitanje zar naši građani nisu zaslužili da dobiju kvalitetnu vakcinu?

Očito je da nekom nije stalo da se nabave vakcine i da se stalno prolongira nabavka. Vlada još nikada nije odgovorila zašto je došlo do prekida potpisivanja ugovora u sali Zavoda za javno zdravstvo FBiH gdje je Vedran Marčinko kojeg je poslao ministar zdravstva FBiH da Davora Pehara obavijesti da je Krajinagroup podnijela zahtjev za registraciju Sputnika koji ni do danas nije registrovana.

Vrlo je interesantno da Krajinagroup uopšte ne nudi vakcine Sputnik Zavodu za javno zdravstvo već sada traži pismo namjere za vakcinu Sinovac.
 

#BiH