Članak

Mladi bh. književnik Safer Grbić dobitnik nagrade "Mihal Babinka" u Srbiji

Na Sedmi međunarodni festivan poezije i kratke priče Mihal Babinka stiglo je nekoliko hiljada radova od više stotina autora iz Srbije, regiona i inostranstva (većinom iz zemalja bivše Jugoslavije).

Mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić dobitnik je prve nagrade za poeziju na Sedmom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji „Mihal Babinka“, a koja je ustanovljena da bi se njegovalo i stimulisalo književno stvaralaštvo i da bi se sačuvala uspomena na jednog od najvećih slovačkih pjesnika u Srbiji, Mihala Babinku, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na Sedmi međunarodni festivan poezije i kratke priče Mihal Babinka stiglo je nekoliko hiljada radova od više stotina autora iz Srbije, regiona i inostranstva (većinom iz zemalja bivše Jugoslavije).

Grbić je prethodne godine bio laureat nagrade Trifun Dimić u konkurenciji mladih pjesnika sa cijelog Balkana, te je osvojio prvo mjesto na Međunarodnom festivalu Magda Simin u Srbiji.

Grbić je autor tri zbirke poetsko-esejskih zapisa od kojih je jedna publikovana u Beogradu, a književnoj sceni Srbije poznat je od ranije, kada je proglašen za među deset najboljih mladih pisaca na Balkanu od strane 50. Organizacionog festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda, te ulaska u uži izbor za nagradu Timočka lira.

Dodjela nagrada Sedmog međunarodnog festivala bit će održana u petak 6. februara u biblioteci „Stevan Sremac” uz odgovarajući kulturno-umjetnički program.

#Region