Članak

Gdje završava logika počinje Naša stranka: Nepoštivanje državnih institucija i sastanci mimo logike

Šta zapravo znači poštivanje države?

SARAJEVO, (Patria) - Nestvarno je kako pojedinci ponižavaju institucije, državu, njene različite nivoe, a svojim djelovanjem pokazuju kako je moguće podijeliti BIH, iako se deklarativno zalažu za cjelovitu BiH.

Šta zapravo znači poštivanje države? Prije svega to je uvažavanje i poštivanje institucija Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je Centralna banaka BiH, a Naša stranka pokazala je potpuno odsustvo osjećaja spram državne institucije. To su dokazali kroz djelovanje načelnika Srđana Mandića koji je zajedno s premijerom KS Edinom Fortom ponudio neko tamo zemljište za izgradnju zgrade Centralne banke BiH, iako je priča o kupovini zemljišta i izgradnji Centralne banke u prostoru u parku Hastahana odavno završena stvar.

Mnogi su opravdano ovakvo djelovanje Naše stranke shvatili kao protjerivanje državnih institucija. Odjednom je sve postalo problem, od plaće guvernera, do izvještaja o poslovanju Centralne banke. Kao da zastupnici Naše stranke rade pro bono u Parlamentarnoj skupštini BiH i kao da guverner sam određuje iznos  svoje plaće. Sve izmjene i zakonska rješenja trebaju proći Parlament i niko nije branio zastupnicima Naše stranke da rade u interesu građana.

No, do momenta kada im je politički zatrebalo, sve je bilo uredu. Sada ništa ne valja!

Odsustvo državnosti i poštivanja hijerarhije od strane Naše stranke vidjeli smo i jučer kada je donirana medicinska oprema Domu zdravlja Goražde.

Premijer KS Edin Forto i ministri Admir Katica i Davor Čičić posjetili su Goražde, gdje su Domu zdravlja Goražde uručili donaciju građana KS u vidu medicinske opreme za borbu protiv COVID-19. 

Radi se o 300 komada etanola za medicinske svrhe, 5.000 hirurških maski, 20.000 nesterilnih rukavica, 20 pulsnih oksimetara i pet tlakomjera.

Bila je ovo i prilika da premijer i ministri u Vladi KS sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem razgovaraju o saradnji i realizaciji zajedničkih projekata. 

Dakle, vrlo jasno da je riječ o političkom djelovanju. Jer da je suprotno Forto bi se sastao sa premijerkom Vlade BPK, a ne gradonačelnikom. Taj gradonačelnički sastanak možemo očekivati sa Benjaminom Karić i Ernestom Imamovićem. Naravno do sastanka nije došlo jer je premijerka SDA, ali to ne opravdava ovakav odnos vlasti iz KS. Niko ne spori da se sastanak održi i sa Imamovićem, ali red i zakoni nalažu kako i kada. Možda se očekivalo i od Imamovića, da kao mlad i perspektivan političar iskaže razumijevanje spram procedura, pa on goste upozori na nelogičnosti, ali i to je izostalo.

Ali, gdje završava logika tu počinje Forto i Naša stranka. Teško je vjerovati da je riječ o potpunom nepoznavanju funkcioniranja različitih nivoa vlasti. Evidentno je na ova dva primjera da Naša stranka usko posmatra stvari, bez širokog djelovanja i vođena populizmom.
 

#BiH