Članak

Komšić kao portparol Izetbegovića: Svi su krivi osim Bakira!?

Govoreći o liderima stranaka na vlasti u BiH, Bakiru Izetbegoviću, Miloradu Dodiku i Dragan Čoviću te da im neki eksperti predviđaju politički kraj naredne godine

Piše: A.Čorbo-Zećo


Politički analitičar Žarko Puhovski gostujući na N1 kazao je misa, koju dijele mnogi poznavaoci prilika - lidere HDZ-a Dragana Čovića, SNSD-a Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića "još dugo imati pred sobom".

Govoreći o liderima stranaka na vlasti u BiH, Bakiru Izetbegoviću, Miloradu Dodiku i Dragan Čoviću te da im neki eksperti predviđaju politički kraj naredne godine, Puhovski kaže da je “premalo optimističan”.

“Ja sam valjda prestar, pa sam premalo optimističan. Ja se bojim da ćemo ih još dugo imati u ovoj ili onoj formi pred sobom. Oni su trojac koji jedan drugog održava. Oni se tako i snalaze”, poručio je Puhovski.

I potpuno je jasno da se Dodik, Čović i Izetbegović apsolutno drže skupa. Njihova neraskidiva veza, usprkos svim razlikama, najjača je uz želju za ostanak na vlasti i prikrivanje svih djela zbog kojih bi u normalnim zemljama odavno bili iza rešetaka. 

I nekako smo navili da njih trojica jedan drugom, uz prividno neslaganje, daju vjetar u leđa. Ali kad se uključi četvrti onda situacija postaje zbunjujuća.

I to četvrti faktor u liku i djelu Željka Komšića, koji je nekada bio personifikacija svega što BiH treba – oličenje građanskog otpora i želje da se prevaziđu nacionalističke politike.
Sada nam Komšić brani Bakira Izetbegovića! Tako oštro i tako jako, da je spreman ustvrditi da niko u SDA ne valja izuzev Bakira!?

Hoće li Izetbegović davati prst ili dva Čoviću? Izborni zakon. Kakav predviđa epilog?

“Iskreno, mislim da je Izetbegović u manjini u predsjedništvu svoje stranke, kada je riječ o tome popustiti HDZ-u. On je tvrđi od većine svoje stranke. On je nepopustljiv u toj grupi. To je moj utisak. U rukovodstvu SDA Izetbegović spada u manjinu popustiti ili ne Izbornom zakonu”, rekao je Komšić za N1.

“Ako se on bude pitao – on neće popustiti. Većina rukovodstva njegove stranke misli da treba popustiti, ali nemaju hrabrosti da mu tu javno kažu“, dodatno je pojasnio.

Koji je istinski razlog ovolikog zastupanja Izetbegovića u javnosti sigurno ćemo uskoro saznati, ali površni poznavaoci prilika unutar SDA znaju da ni muha ne leti dok Bakir ne odobri.

Tako uz 'amin' Izetbegovića SNSD ima apsolutnu većinu (četiri od pet delegata) u Klubu Srba.  Ista je situacija i sa HDZ-om, gdje je Bakiru bio neprihvatljiv Hrvat iz SDP-a. Prema tome, onog trenutka kada im je SDA dala tog četvrtog kandidata, SDA je obesmislila vlast na državnom nivou. Dio vlasti je i Željko Komšić i svaka moguća odbrana pred ovim argumentom opozicije pada u vodu.

Sve se to odlučivalo daleko od centrale stranke, tome svjedoče mnogobrojni odlasci iz SDA. Najnoviji se čeka od Denisa Zvizdića, koji je aktivno bio dio svih procesa i koji bi na pravi način mogao odgovoriti i Komšiću.

#BiH