Članak

Vlast u Goraždu vraća nezakonito smijenjenog komesara policije

Smjena izazvala puno problema.

SARAJEVO, (Patria) - Vlada BPK Goražde donijela je odluku da se neće žaliti na sudsku presudu kojom se na poziciju komesara policije treba vratiti nezakonito smijenjeni Adem Laković. Za Patriju je ovo potvrdio novoizabrani ministar unutrašnjih polova BPK Goražde Armin Mandžo.

-    Ja još nisam vidio presudu, ali je Vlada zauzela stav da se neće žaliti. Vrijeme je da se stvari u MUP-u BPK Goražde poslože na pravi način. Ja sam prilikom imenovanja na poziciju ministra rekao da mi je prioritet onemogućiti bilo kakvo stvaranje privatnih grupa što se objektivno dešavalo. Policija mora profesionalno raditi svoj posao i na odgovornim pozicijama moraju biti najkvalitetniji kadrovi, za Patriju je rekao Mandžo.

Predsjednik Nezavisnog odbora koji je smijenio Lakovića,  i pored sugestija Ambasade SAD-a i OHR-a da se to ne radi, Emir Hodović nam je rekao da se sudske presude ne komentarišu. Nije još vidio presudu, ali misli da sav posao treba završiti Vlada BPK Goražde.

Prema riječima novog ministra situacija u MUP-u je zadovoljavajuća, ali najavljuje novu sistematizaciju radnih mjesta. Iz dobro obaviještenih izvora Patria saznaje da je zbog povratka Lakovića u policiji nastala prava panika. Smijenjen je jer je pokazao da ne pristaje na političke utjecaje koji su kasnije goraždansku policiju skupo koštali, a najveći ceh su na kraju platili nesuđeni novi policajci jer je poništen konkurs za prijem.

Iz vrha Vlade u Goraždu su priznali kako su kod smjene Lakovića napravili grešku, a što su uzrokovali apetiti pojedinaca u podijeljenoj SDA, ali i manjih političkih partija koje su tražile svoj dio kolača. Kasnije je vlada išla iz greške u grešku što je rezultiralo brojnim aferama i smjenama, a ceh su uvijek plaćali oni koji su bili najmanje krivi. Nakon smjene Lakovića postavljen je novi komesar i to na način da je izabran lošije rangirani, pa se očekuju i novi sudski epilozi.

Ko god se nije slagao s novouspostavljenom strukturom bio je kažnjavan o čemu je Patria već pisala. Da li je konačno došlo vrijeme da se iz goraždanske policije pošalje drugačija slika brzo će se pokazati.

#BiH