Objavljeno u kategoriji Biznis na 02.04.2014 00:00:00

Kušljugić i Domazet traže da se prednost da domaćim firmama

Inicijativa pokrenuta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ante Domazet i Mirza Kušljugić prije tri dana pokrenuli su inicijativu da se domaćim bh. kompanijama omogući veća participacija u investicionim ulaganjima u elektroenergetski sektor, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) poslanik u PD PSBiH Mirza Kušljugić.

- Mi smo već pokrenuli konsultacije za tu proceduru. Treba učiniti sve što je moguće po evropskim direktivama, odnosno izmjena Uputstva o primjeni o javnim nabavkama BiH. Inicijativa još nije formalizovana, ali smo već na neki način išli u konsultacije sa investitorima – kazao je Kušljugić.

Podsjećamo, prošle sedmice bh. kompanije „Energoinvest“ Sarajevo i „Elektroinžinjering“ iz Banja Luke potpomognute manjim bh. firmama uputile su pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem se između ostalog navodi da privredna društva na domaćem tržištu posluju u nepovoljnom ambijentu.

Oni traže da se domaće ponude vrijednuju najmanje za 20 posto bolje od inostranih, piše agencija Patria. Posebno u pogledu investicija u elektroenergetsku mrežu koje će iznositi više desetina miliona maraka od akumuliranih sredstava „Elektroprijenosa BiH“.

- Kompanije iz BiH, koje su zainteresovane za taj posao, morat će se objedinjavati kako bi mogle dati određene garancije za poslove koje će raditi – navodi Kušljugić i dodaje da je moguće da i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH radi nešto na tome jer oblast energetike i „Elektroprijenos BiH“ je u njihovoj nadležnosti.

- Mi nismo čekali na njih, sami smo pokrenuli tu aktivnost. Treba to što prije da se desi – kaže Kušljugić.

Zaključeno je da se pokrene inicijativa za izmjene u postojećem pravnom okviru, a kojim bi se poboljšali uslovi za nastup domaćih firmi u projektima iz elektroenergetskog sektora. Kompanije na čelu sa „Energoinvestom“ i „Elektroinžinjeringom“ predložile su da se prilikom obračuna ponuda umanji cijena domaćih ponuda za preferencijalni faktor, i to za 20 posto za ugovore koji se dodjeljuju od 2014. do 2018., 15 posto za ugovore koji se dodjeljuju od 2019. do 2022. i 10 posto za ugovore od 2023. do 2025. godine.

- U slučaju ugovora o nabavci roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti koje se ugrađuju imaju porijeklo iz BiH i najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz BiH – stoji dalje u prijedlozima izmjena Uputstava o primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH, prenosi NAP.

Podsjećamo, prema raspodjeli akumuliranih sredstava od „Elektroprijenosa BiH“, 200 miliona KM ide za investicije i prema riječima premijerima FBiH Nermina Nikšića potrudit će se da bh. firme imaju benefite od ovih investicija.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android