Članak

Je li vrijeme da Valentin izmjenama Krivičnog zakona BiH zabrani negiranje genocida!?

Vrijeme je Valentine!

Piše: Rasim BELKO ([email protected])

Za nekoliko mjeseci potomci žrtava srebreničkog genocida ukopat će poneku kost iz posljednjih otkrivenih grobnica, onima koji su već ukopani odati počast, a mnogi će u Potočare kraj Srebrenice otići da se mole za druge, jer svoje najmilije još traže po vrletima Bosne i Hercegovine. 

Ima li potrebe bilo kome i bilo gdje objašnjavati da se u Srebrenici desio genocid, ako je cijeli svijet vidio šta se tamo desilo, ako cijeli svijet s tugom i pijetetom dočekuje 11. juli svake godine. 

Ima li potrebe dokazivati, pokazivati i raspravljati ako je najpozvaniji sud, onaj Međunarodni u Hagu u više presuda presudio da se na srebreničkom području desio genocid. 

Nema, jer što više se raspravljamo s onima koji genocid negiraju, njegove žrtve dodatno ponižavaju, to su oni gladniji rasprave, te bešćutne rasprave o hiljadama mrtvih. Šta imate raspravljati s ljudima koji su krili ubice srebreničkih žrtava, a same grobnice sa žrtvama raskopavali i kamionima prevozili na različite lokacije. I to je dokazano. 

Negiranje genocida koji je zgrozio svijet više nije isključivo pitanje etničkih odnosa i procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini. Ono je sve češće tema pročetničkih političkih elita regiona i sljedbenika četničke ideologije. 

No, ako je besmisleno raspravljati se, šta bi onda trebalo uraditi da se prekine praksa sa svakodnevnim verbalnim genocidom nad žrtvama genocida. 

Za ove izvana ne znam, ali za one u Bosni i Hercegovini dugo je postojala priča da će visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuti zakon o zabrani negiranja gencida. Velike nade polagale su se u takav potez prije i oko 25. godišnjice genocida. 

Ali, ništa od toga se nije desilo. Ne znam jel Inzko imao političkih pritisaka da to uradi ili se bojao unutrašnjih i vanjskih reakcija, ali jedno je posve jasno - negirati genocid u BiH danas je posve dozvoljeno i nekažnjivo. 

Ne, ne govorim o moralnosti, jer da je moralnost na nivou, ne bismo morali praviti zakon. 

A onda se sjetim nekoliko sramnih incidenata u BiH u kojima se na uvrjedljiv način govorilo o holokaustu. Ekspresno su počinioci pronalaženi i kažnjavani. Zašto, ako nemamo zakon o zabrani negiranja holokausta?

Zato što se bojimo reakcije cijelog svijeta, jer cijeli svijet stoji iza zabrane negiranja holokausta. Zabrana negiranja genocida očito nema neku veliku zaleđinu ni u međunarodnoj ni u domaćoj zajednici. 

Čak ni oni koji se utrkuju stati u prvi red musale na 11. juli nisu se toliko upregli da dođe do zakona. Čekali su Inzka, al’ ga nisu dočekali. 

Ako već ne može da se nametne novi zakon, onda bi možda trebalo razmišljati u pravcu da se kroz postojeće zakonodavstvo uvede kazna za negiranje genocida. 

Dalje gledajući, možda je najbolja prilika za to Krivični zakon Bosne i Hercegovine. Nisam pravnik niti stručnjak u toj oblasti, ali možda je i najmanji problem da visoki predstavnika sam ili natjera Parlament BiH na dopune Krivičnog, tačnije Člana 145a. 

Jer stav 1 tog zakona kaže - Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U stavu 2 istog člana navodi se - Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina. 

Kome normalnom bi smetalo da stav tri ovog člana glasi “Ko negira genocid u Srebrenici kazniće se kaznom zatvora od jedne  do tri godine”.

A četvrti stav istog člana da glasi “Ko krivično djelo iz stava 3 učini zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, kazniće se kaznom zatvora od 3 do 10 godina”

Ponavljam, ovo ne piše ni pravnik ni ekspert, već novinar koji čisto razmišlja o mogućnostima da zaustavimo sramoćenje onih koji su prošli ljudski pakao. 

Nije li predugo, da 26 godina od masovnog pokolja, silovanja, etničkog čišćenja čekamo da neko zabrani negiranje genocida. Jer sve dok se to ne učini međunacionalne tenzije neće se smirti. Oni kojima iz političkih razloga negiraju genocid nastavit će to raditi, jer oni od toga žive. 

Dakle, druže Valentine, vrijeme je za izmjene i dopune Krivičnog zakona. Vrijeme je da se počne čuvati dostojanstvo srebreničkih žrtava, onih ispod bijelih potočarskih nišana i onih koji još žive. 

Vrijeme je Valentine!

#BiH