Članak

Šteta: Sav novac koji Gras zaradi ide na isplatu tužbi, građani moraju imati prijevoz

Govoreći o GRAS-u kazao je da je situacija iz dana u dan teža.

SARAJEVO, (Patria) - Trolejbuska linija za Vogošću od rata nije u funkciji. Mi smo krenuli s tim projektom još 2019. Prvo će ići 10 miliona KM za kontaktnu mrežu, a bit će nabavljeno 40 trolejbusa.

„Građani Vogošće će biti povezani jednim prijevozom sa centrom grada“, kazao je za TV SA ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, prenosi Patria.

Govoreći o GRAS-u kazao je da je situacija iz dana u dan teža.

„Gras ima 1.330 uposlenih. Blokada računa je svakim danom sve veća sa 2 miliona se povećala na 8 miliona KM. Od oktobra je 12 miliona KM isplaćeno po tužbama radnika. Svi prihodi GRAS-a idu na isplate tužbi radnicima, a dobar dio je iz Budžeta KS isplaćen. Mi apeliramo na advokata, na radnike da odgode naplatu tužbi, jer se ne mogu ni radnicima isplatiti plaće“, kazao je Šteta.  

Ministar je pojasnio da se tužbe radnika odnose na kolektivni ugovor iz 2006. godine kada je tadašnja Vlada obavezala se da isplaćuje veće plaće.

„Novim ugovorom došli su do 50 miliona za godinu, a bilo je 20 miliona. Nikada ih nisu uspjeli isplaćivati po tom ugovoru“, kazao je Šteta.  

Šteta je kazao da postoji veliki problem sa linijama GRAS-a, više linija nije u funkciji.

„Naći ćemo način da se uspostave, koliko god imamo problem sa GRAS-om građani moraju imati prijevoz. Moramo naći način da kombi vozi i za Jezero i za Nahorevo i za Boljakov potok“, kazao je Šteta.

On je kazao da radnici koji nisu tužili Gras ispaštaju jer nisu primili dvije plaće. 

"Apeliram na sve radnike koji su tužili da sredstva koja smo obezbijedili u Budžetu idu na plaće i da obezbijedimo prijevoz kako treba", kazao je Šteta. 

Govoreći o izgradnji podzemne garaže kod Hitne pomoći, Šteta je kazao da je ona trebala biti izgrađena još prošle godine, ali da se nespremno ušlo u taj projekat. 

"Nas je (ovu Vladu) dočekala samo iskopana rupa. Bilo je tu i instalacija koje je trebalo izmjestiti. Ja se nadam da će se u narednih 15 dana biti slobodne obje trake kako bi se olakšalo Hitnoj pomoći, a završetak garaže u ljeto", kazao je Šteta. 

 

#BiH