Članak

Kako je Vlada KS zakasnila, i od kada je strah od kritike važniji od života ljudi

Spominjat će vam da ste SDA, da ste ne realni, huškači, da Vlada još nije imala vremena, pitat će je l' vas stid što ste to napisali i slično.

Piše: Rasim Belko


Zaštićeni su kao ugrožena vrsta. Spisak onih koji ih “neovisno” brane je sve duži. Zapravo, riječ je o ljudima koji ili su na platinum spisku kroz različite odbore, komisije i slično ili im je obećana neka funkcija.

Vlada Kantona Sarajevo tako je posljednjih mjeseci više štićena od svega u Bosni i Hercegovini. Napišete li primjera radi na Twitteru da loše rade u borbi protiv pandemije, njihovi zaštitnici, da ne kažem plaćenici će vas zasuti komentarima.

Spominjat će vam da ste SDA, da ste ne realni, huškači, da Vlada još nije imala vremena, pitat će je l' vas stid što ste to napisali i slično.

A Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom sve je više izložena kritikama. Svakim danom množi se broj nezadovoljnih njihovim radom, ali i broj grešaka i ne ispunjenih obećanja.

Da je kojim slučajem riječ o nekoj vladi SDA ili neke druge stranke, gledali bismo i slušali svašta.

Ima li u toj suludoj odbrani Vlade KS novaca iz vana ne znam, ali da je krenulo loše, u to sam siguran.

Krenut ću od pandemije, u kojoj su se prilično snašli. Umjesto da prije dvije sedmice smognu snage i krenu energično u zaustavljanje širenja opasnog virusa, u Vladi su kalkulirali, previše razmišljali i krivicu prebacivali na druge.

Svaki dan su najavljivali nešto, ali od konkretnih i uspješnih poteza nije bilo ništa. Sarajevo je bilo preplavljeno automobilima zemalja regije ali i šire. Imali smo i posjetioce s istoka.

Vlada je čekala, u strahu od osude, nije povukla pravovremene poteze. Onda su, da bi se sakrili, odlučili sve odraditi sa Skupštinom Kantona Sarajevo. Cijeli dan potrošili u predlaganja nečega što neće dovesti do ničega. Na kraju usvojene mjere bez mjera.

I onda, kada je sve eskaliralo, kada smo došli u stanje u kojem je kantonalni zdravstveni sistem ubjedljivo najviše opterećen od svih u FBiH, kada svaki dan čitamo osmrtnice najdražih, a incidenca smrtnih slučajeva preko 700 na 100 hiljada, onda se sjete da moraju donijeti odluke.

Prije konkretnih poteza Vlada KS zatvarala je pijacu na stupu na kojoj se jednom nedjeljno okupi hiljadu do dvije ljudi, a otvorenim ostavila skijalište na Bjelašnici na kojem je dnevno bivalo i do 10 hiljada osoba. Stranaca i bh. građana.

Je li tako rađeno što vrh Vlade KS voli skijati ili zbog onih koji vode ski centar a imaju prijateljske ruke u četvorci jednog ćemo dana saznati.

I onda,  kada su shvatili razmjere svoje greške, Vlada Edina Forte po Vojinu Mijatoviću u tv emisiji šalje poruku “sutra vas zatvaramo za narednih 15 dana”. Vjerovato su računali na popularnost koju Vojin nosi sa sobom i da će to ublažiti prvu reakciju građana.
Ali, osim ugostitelja reakcije nije ni bilo. Jer i neuki su svjesni da je Vlada KS odavno propustila priliku da reaguje kako treba.

I onda, taj i takav premijer Edin Forto, sa zakašnjelom pameti poziva nekog na krivičnu odgovornost. Ponajprije i ponajviše Fadila Novalića i Federalnu vladu, koja je Forti očito reper za sve.

Prozivao je  Forto za mjere i vakcine. A Vlada FBiH daleko prije Forte riješila dobar dio mjera. Kantonima pustila na volju da mogu restriktivnije. Forto nije poslušao.

Iako je često slavodobitno najavljivao da će Kanton Sarajevo sam nabavljati vakcine od tog očito nema, pa je danima, sve do jučer, populistički pozivao Novalića i Vladu FBiH.

Otišao je Forto i korak dalje, pa pozvao na krivičnu odgovornost između ostalog i za Novalića u danu kada je Federacija potpisala ugovor i kada se saznalo da će biti kupljene vakcine.

Prebaci lopticu u tuđe dvorište je stara fora, oživljena u mladoj vladi Kantona Sarajevo.

Samo se pitam do kada će aktuelna Vlada KS pričati drugima šta da rade, dok ona ne radi ono što bi trebala i kada bi trebala.

Istovremeno, veći dio političkih kreatora te Vlade kreće se po Bosni i Hercegovini, dio njih i po svijetu, prodaje maglu i ublehe, a Kanton tone zavijen u tugu i bol zbog velikog broja umrlih.

A prečesto su se ti politički kreatori aktuelne vlasti u KS hvalili međunarodnim konekcijama. U ovo teško vrijeme ih i ne spominju. Niti pomažu.

Kada sumiram dosadašnji rad Vlade KS lako je zaključiti da je on umotan u celofan sjajnih najava.

A zapravo je stvarno lice aktuelne vlasti nerad i ne snalaženje, što se odražava na sve nas koji tu živimo.

I uvijek je kriv Fadil. Poslije njega i Sebija, kojoj ne znaju ili ne smiju stati u kraj. Jer, koliko su opterećeni davanjem savjeta i napadima na druge, vlast u KS zaboravila je kolikim budžetom raspolaže.

Zaboravila je vlast da su u Srbiji u velikoj Štark areni napravili privremenu bolnicu, da su neke države za dvije sedmice napravile bolnice.

Ili nisu zaboravili, jednostavno ne znaju i ne mogu. U prijevodu njima su riječi jača od dijela.

A u konačnici, takva vlast brzo odlazi.

#BiH #VladaKS #RasimBelko #Koronavirus #Mjere