Članak

Plate državnih policajaca ne prelaze 900 KM, nemaju dodatke, osiguranje, sistematske preglede

U isto vrijeme zaposleni sa srednjom stručnom spremom u policijskim organima Bosne i Hercegovine rade za platu od 665,00 KM.

SARAJEVO, (Patria) - Povodom odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine na posljednjoj održanoj sjednici na kojoj je donesena Odluka o otvaranju sedam novih diplomatskih predstavništava Bosne i Hercegovine u vrijeme pandemije i finansijske krize zbog koje uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine nisu u mogućnosti povećati osnovicu za 4,5% koja bi donijela povećanje najvećem broju zaposlenih u iznosu od 30 do 60 KM iz Sindikata SIPA-e iznose sljedeće podatke.

"Prema osnovici za obračun plate zaposlenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima  usvojenoj od strane Vijeća ministara u januaru ove godine plaće bh. ambasadorima su u rasponu od 5.000 do 7.500 KM, zavisno od predstavništva. Najviša osnovica je u Tokiju, Japan, i iznosi 1.832 KM. Kada se osnovica pomnoži s koeficijentom od 4,20, koliko isti iznosi prema Pravilniku Vijeća ministara za ambasadore, dođe se do podatka da je plaća ambasadora u Tokiju 7.500 KM.

Najniža osnovica je u Bukureštu, Rumunija, i iznosi 1.106 KM, ali, bez obzira i na ovu osnovicu, plaća iznosi i do 4.654 KM. Osim Japana, enormne osnovice su i u Švicarskoj, Ženevi i Bernu, gdje BiH ima svoja predstavništva. U ovoj državi osnovica ambasadoru iznosi 1.700 KM. Međutim država ambasadorima plaća i smještaj, kao i brojne naknade i dodatke na plaću. To su dodatak na djecu, dodatak za školovanje djece, dodatak za supružnika šefa DKP-a, čime pojedini mjesečno iz budžeta dobiju i po skoro 10.000 KM.

U Pravilniku o plaćama, dodacima i naknadama osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH stoji da oni koji imaju djecu školskog uzrasta, ili čak i na fakultetu, imaju pravo na troškove školarine po djetetu do 5.000 američkih dolara. Ako je supruga nekog diplomate aktivna u zemlji prijema, onda on na osnovu toga dobiva naknadu u visini od 20 posto osnovice za obračun plaće", navode.

U isto vrijeme zaposleni sa srednjom stručnom spremom u policijskim organima Bosne i Hercegovine rade za platu od 665,00 KM. Najveći broj policijskih službenika u Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i SIPA-i sa osnovnom platom 665,00 KM koja uz policijski dodatak iznosi 897,00 KM.

"Prema Zakonu o platama u institucijama Bosne i Hercegovine policijski službenici i zaposlenici nemaju dodatke na djecu, na školovanje, na nezaposlenog bračnog druga, NEMAJU čak ni osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, NEMAJU sistematske preglede a nose oružje, NEMAJU pravo na obračun penzija kao i svi drugi policijski službenici u državi i NEMAJU još mnogo toga ali NEMAJU ni podršku nadležnih u ovoj državi da imaju barem dio onoga što ih sljeduje i što bi im morali omogućiti.

Iz svega ovoga proizlazi da nam u borbi protiv korona virusa nisu potrebni uposleni u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine ali su ovom narodu veoma potrebne Ambasade u Brazilu, Keniji, Alžiru ….uposleni u ovim ambasadama će nam najvjerojatnije  granicu štititi od migranata, brinuti se o sigurnosti naših političara, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela i vjerojatno pomoći da se izborimo sa pandemijom a država će ih pošteno platiti i školovati njihovu djecu za našu ih očito nije briga jer o uposlenim u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine nijedan saziv Vijeća ministara ne vodi računa", navodi se u reakciji Sindikata SIPA-e. 

#BiH