Članak

OHR odlučio: Nezakonita smjena Rišljanin, Milović i Velić

Na sjednici Skupštine BPK koja je održana 5. februara trebala je biti izglasana smjena predsjedavajuće Daliborke Milović i zamjenice Edite Velić.

SARAJEVO, (Patria) - OHR je poslao zvanični dopis Skupštini BPK u kojem se navodi da su ministrica unutrašnjih poslova BPK Nizama Rišljanin, te predsjedavajuća i potpredsjedavajuća Skupštine BPK Daliborka Milović i Edita Velić, dužnosti razriješene nezakonito, javlja Oslobođenje. 

U dopisu koji je poslao OHR rečeno je da Milović, Velić i Rišljanin ostaju na pozicijama na kojima su i bile prije nego što su nezakonito razriješene dužnosti.

Na sjednici Skupštine BPK koja je održana 5. februara trebala je biti izglasana smjena predsjedavajuće Daliborke Milović i zamjenice Edite Velić.

Spomenuta sjednica je prekinuta nakon što je zastupnik Nijaz Musić pustio snimak na kojem se govori o "kupovini" pozicija ministra unutrašnjih poslova i direktora Kantonalne bolnice Goražde.

Dio zastupnika je, pod predsjedavanjem zamjenika predsjedavajuće Skupštine Edima Fejzića, održao vanrednu sjednicu na kojoj je donesena odluka da se ministrica MUP-a Nizama Rišljanin smijeni sa svoje pozicije i da se na njeno mjesto imenuje Nermin Karišik. Karišik je na toj poziciji bio samo dan kada je podnio ostavku zbog cijele situacije. Zatim je za v.d. ministra imenovan uposlenik tog Ministarstva. 

Na istoj vanrednoj sjednici je dužnosti razriješena i predsjedavajuća Daliborka Milović, kao i njena zamjenica Edita Velić.

Milović je 12. februara uputila pismo i OHR-u tražeći da se zaustavi bezvlašće. 

#BiH