Članak

Proha iz SDA mimo pravila zapošljava u Sarajevo šume - Kafedžić: Ured traži reakcije i rješenje

Naši izvori tvrde da Proha nije imao pravo na ovakvo postupanje, te pozivaju nadležne da reaguju. 

(Patria) - Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Sarajevo šume Adnan Proha, prema saznanjima dobro obaviještenih izvora u ovoj kompaniji, potpisao je jučer u 14 sati ugovore na neodređeno sa devet inžinjera i iste ugovore sa 18 izvršilaca za različite poslove. 

Naši izvori tvrde da Proha nije imao pravo na ovakvo postupanje, te pozivaju nadležne da reaguju. 

I mi smo pozvali nadležne, tačnije šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduana Kafedžića, koji nam je potvrdio da postoje problemi vezani s prijemom novih radnika u Sarajevo šume. 

“U preduzeću Sarajevo šume su u decembru 2020. godine objavili dva konkursa, jedan na neodređeno vrijeme za devet izvršilaca i drugi na određeno vrijeme 18 izvršilaca. Pošto je u međuvremenu Ministarstvo privrede tražilo poništenje konkursa, direktor preduzeća v.d. Adnan Proha je za sve pozicije zaključio ugovore na određeno vrijeme do okončanja postupka po članu 5 stav 2 Uredbe o zapošljavanju u institucije KS”, rekao je Kafedžić za Patriju. 

Ipak, kako kaže, prema njegovim neprovjerenim saznanjima, Proha je pomenute ugovore zaključio na neodređeno vrijeme. 

“To je trenutno stanje i mi očekujemo postupanje Ministarstva. Prema Uredbi nemoguće je da bilo ko drugi poništi konkurs osim rukovodioca preduzeća. Ako ne bude postupanja Ministarstva privrede, tražit ćemo nadležnost inspekcije da oni izađu. Mi smo danas išli prema Vladi i inicirali izmjene i dopune Uredbe da budemo što efikasniji, da neko drugi može poništiti konkurs, poništiti rješenje i da su veće sankcije i odgovornosti rukovodioca. Sada smo u sivoj zoni gdje rukovodioci mogu prekršiti Uredbu, snositi male sankcije i nastaviti dalje”, pojašnjava Kafedžić. 

Zaključuje da “ni za moratorij nema sankcije, a kada se raspiše konkurs po sadašnjem zakonodavstvu niti ga možete poništiti, niti rukovodioce kazniti”. 

Objektivnosti radi pokušali smo kontaktirati i spomenutog Prohu. Međutim, Proha nije odgovarao na više naših poziva. 

Očito je da su SDA kadrovi shvatili da se bliži vrijeme smjene, pa u starom SDA manevru pokušavaju pozapošljavati podobne i osigurati im trajno mjesto u javnim kompanijama. 

Pred Vladom KS je ozbiljan zadatak uspostave sistema u kojem rukovodioci javnih preduzeća neće biti nedodirljivi sa širokim spektrom mogućnosti. 

Vrijeme je da i inspekcije počnu djelovati podjednako prema javnim, kao što to rade prema privatnim kompanijama. 

Previše je Proha za sve manju budžetsku baru. 

#BiH