Članak

ANU BiH: Pivić kontra Grubeše, na potezu je i Tužilaštvo BiH

Presuda Ustavnog suda BiH je jasna

(Patria) - Tužilaštvo BiH bi trebalo provjeriti i utvrditi postoji li krivična odgovornost državnog ministra  pravde Josipa Grubeše zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju upisa u registar pravnih lica Akademije nauka i umjetnosti BiH. Zamjenik ministra pravde Nezir Pivić upoznat je s odlukom Ustavnog suda BiH i smatra kako je ista potpuno jasna i ne daje prostor da se ponovo negativno odgovori na zahtjev iz ANU BiH.
 
-    Ono što je jasno i što predstavlja činjenicu jeste da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio upisivanje Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Registar, što se može vidjeti u zaključku odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pod pretpostavkom da je Ministarstvo ponovno odlučivalo o zahtjevu za upis u Registar, na osnovu Odluke Ustavnog suda, te donijelo negativno rješenje o upisu samo kako bi se formalno zadovoljilo ponovno odlučivanje o zahtjevu udruženja, ne može se smatrati da je odluka Ustavnog suda suštinski provedena.  S obzirom na to smatram postoji osnov za krivičnopravnu odgovornost zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, istakao je Pivić.

Ako je suditi prema odgovoru koji je N1 dobio iz Ministarstva pravde BiH jasno je da se pokušala samo formalno zadovoljiti presuda Ustavnog suda BiH. O odgovoru se navodi:

“U vezi Vašeg upita koji se odnosi na postupanje Ministarstva pravde po Odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u predmetu: Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, (ANU BiH), upis u Registar pravnih osoba Bosne i Hercegovine, obavještavamo vas da je Ministarstvo donijelo Rješenje Broj UP 08-07-9-2273/13 od 8.2.2021. godine, kojim je odbijen zahtjev Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, za upis u Registar pravnih osoba Bosne i Hercegovine. Razlozi za odbijanje podnositelja zahtjeva su navedeni u predmetnom rješenju, čiji primjerak možete zatražiti pismenim zahtjevom za slobodu pristupa informacijama, u skladu s odredbama Zakona o slobodi pristupa inforamacijama u BiH.”

   U BiH je sve moguće pa i da zamjenik nije upoznat s odlukama ministra niti na njih može uticati.

-    Sa pozicije zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine nemam mogućnost uticaja na odluke ministra Grubeše, a to se odnosi i na upis u Registar udruženja i fondacija. Naročito ne mogu uticati na odluke koje ministru priprema stručna služba po njegovom zahtjevu ili nalogu. U tom smislu ne znam da li je i šta je odlučeno kada je riječ o upisu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Registar Ministarstva, te da li te odluke imaju pravni osnov ili političku pozadinu, istakao je Pivić.

U svojim javnim istupima ministar Grubeša je nedvosmisleno isticao neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH kao jednu od boljki pravnog sistema, a u praksi se sam poigrava sa njima. U svakoj normalnoj državi to je dovoljno za smjenu ministra. O smjeni Grubeše danas bi se trebalo raspravljati u Parlamentu BiH, a biće interesantno vidjeti odnos zastupnika SDA prema toj inicijativi. Nedavno je zastupnik u Parlamentu BiH Adil Osmanović zbog odnosa prema ANU BIH kritikovao Grubešu tvrdeći da zloupotrebljava položaj.

– Ja mogu jedino kazati da se to radi iz nekih političkih razloga, koji su meni također neshvatljivi, ništa drugo. Neko iz čisto političkih razloga, nažalost ne želi da država Bosna i Hercegovina ima Akademiju nauka i umjetnosti. Neko želi da to bude svedeno na entitete, pa možda i kantone. Na neke nacionalne okvire, a evo odluka Ustavnog suda je potpuno jasna. Mislim da bi trebalo da budu sankcije za sve one koji ne sprovode odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer su one obavezujuće – kategoričan je Osmanović, rekao je Osmanović.
Hoće li ministar pravde biti sankcionisan vidjet će se veoma brzo.

#BiH