Članak

Forto: BiH ne radi ništa da nabavi vakcine za građane i to zna i međunarodna zajednica

Forto je dodao da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BIH registrovala samo rusku vakcinu Sputnik

SARAJEVO, (Patria) – Premijer KS Edin Forto, i ministri zdravstva Haris Vranić, pravde i uprave Lejla Brčić, odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović održali su danas press konferenciju na kojoj su govorili o procesu nabavke vakcine, imunizaciji, povratku učenika u škole. 

Forto je istakao da je činjenica kada se države utrkuju da odrade imunizaciju protiv Covid 19 i obuzdaju epidemiju i spase ono što mogu, iz nama nepoznatih razloga država BiH ne radi ništa na ovom pitanju. 

„Prepušteni smo sebi da se snalazimo. Ja sam u pokušajima da nabavimo vakcine za građane KS putem zakonske procedure i imamo novac za to. Međunarodna zajednica je svjesna da najviši državni nivo u BiH ne radi ništa da nabavi vakcine za svoje građane i to je informacija iz prve ruke. Zato je BiH dobila prioritet u Covax mehanizmu, a državne vlasti i entitetske vlasti odbijaju da nas informišu kada će stići vakcine. KS će nastaviti pokušavati dobiti vakcine“, kazao je premijer KS.  

On je dodao da su ponuđene i humanitarno vakcine, ali da to nije dovoljno za sistemsku vakcinaciju. 

„Mi želimo kao vlada da nabavimo vakcine i počnemo imunizaciju što prije, ako se naša državna vlast snađe i dostavi vakcine mi ćemo biti sretni, ali pokušat ćemo i sami nabaviti. Zakon predviđa da se samo komercijalno mogu nabaviti. Ja sam obavio razgovore, količine minimalne koje se mogu nabaviti je 1,5 miliona doza po cijenama koje nijedan kanton ne može pojedinačno platiti niti trebaju tolike količine“, pojasnio je Forto. 

Forto je dodao da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BIH registrovala samo rusku vakcinu Sputnik koje su stigle u BiH po narudžbi Ministarstva zdravlja RS 2.000 komada. 

„Mi smo krenuli u nabavku vakcina prvi dan kad smo imenovani, ispitali smo tržište, razgovarali sa proizvođačima, i pozivam našu federalnu i državnu vlast da nabave vakcine. Državna vlast se nije bavila nabavkom vakcina za svoje građane. Mi upravljamo ovom situacijom u KS, uradit ćemo sve ono što struka naloži, ako se ne poštuju mjere koje se propišu sa federalnog ili državnog nivoa onda ulazimo u anarhiju. Pandemija nije gotova, nismo na izlasku već smo duboko u krkzi i u svakom trenutku se može desiti talas porasta zaraženih. Molim građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i da čuvaju svoje zdravlje. Mjere koje mi imamo spadaju u liberalnije u odnosu na evropske zemlje“, kazao je Forto. 
 

#BiH