Objavljeno u kategoriji Svijet na 25.01.2015 14:55:02

Ko je žena čije oslobađanje traži ISIL?

Opasač s bombama koji je nosila u Jordanu nije se aktivirao

Jedan od talaca Islamske države je japanski novinar Kenji Goto. U javnosti se pojavila audio snimka u kojoj zarobljenik objašnjava da bi njegov život mogao biti spašen ako se oslobodi žena po imenu Sajida al-Rishawi. Audio snimka vrti se dok u pozadini stoji fotografija novinara koji u rukama drži sliku obezglavljenog tijela svog sunarodnjaka, prenosi novinska agencija Patria.

Ko je ta žena i zašto je ISIL-u toliko bitna pitanja su kojih se dotakao CNN. Riječ je o ženi čiji se opasač sa bombama nije aktivirao u nizu inače smrtonosnih terorističkih napada na jordanske hotele 2005. godine.

Teroristi Islamske države nazivaju je 'zatvorenom sestrom' i traže njeno oslobađanje u zamjenu za oslobađanje japanskog novinara.

Podsjetimo, prije nekoliko dana ISIL je zahtijevao je od japanske vlade isplatu 200 miliona dolara u roku 72 sata u zamjenu za oslobađanja talaca.

Sada pak traže oslobađanje Sajide al-Rishawi. A nju drže jordanske vlasti i u javnosti nije viđena devet godina. U televizijskom priznanju u krajem 2005. godine smireno je ispričala kako je pokušala učestvovati u nizu terorističkih napada u kojima je poginulo najmanje 57 ljudi.

Njen suprug detonirao je bombu, što njoj nije pošlo za rukom, a 2006. godine osuđena je na smrt. Međutim iste godine u Jordanu je proglašen moratorij na smrtnu kaznu. Smaknuća su nastavljena prošli mjesec.

Nakon napada objasnila je da je Iračanka koja je koristeći lažne pasoše sa suprugom doputovala u Jordan. Upravo ju je suprug učio kako koristiti pojas s eksplozivom, a tvrdi da je on bio i organizator napada.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android